Home » Aviatie militara, featured

Primul zbor pentru primul F-35 turcesc

12 May 2018 3 Comments

Foto: Clinton White/ High Brass Photography

Turcia este foarte aproape de a primi oficial primul avion de generatie V, F-35 Lightning II, eveniment ce ar fi programat pentru data de 21 iunie. Pana atunci, avionul cu numarul 18-001 a efectuat primul zbor.

Avem, asadar, un F-35 cu drapelul Turciei pe derive in ciuda tentativelor unor politicieni americani de a bloca vanzarea avioanelor catre Ankara.

Dupa ceremonia oficiala de livrare a avionului acesta nu va lua insa drumul Turciei, ci va ramane cel putin un an in Statele Unite, tara in care se vor pregati doi piloti turci.

Abia dupa ce acestia vor trece de toate etapele, presa turca avansand termenul de septembrie 2019, doua avioane F-35 vor lua drumul Turciei pentru a continua programul de testare si integrare in cadrul Türk Hava Kuvvetleri.

Ramane de vazut ce se va intampla pentru ca exista un grup restrans de parlamentari americani ce vrea sa blocheze vanzarea 35-ului catre Turcia din cauza legaturilor tot mai stranse, din punct de vedere militar, dintre Ankara si Moscova.

Mai multe fotografii de la primul zbor al 35-ului turcesc gasiti pe canalul de Flickr al lui Clinton White.

3 Comments »

 • Jap said:

  Turcaleții își vor primi toate avioanele pînă la urmă,indiferent ce zic unii pe la Washington. După experiența acumulată cu F-16 și partener în programul F35,pe turci îi bate gîndul să fabrice propiul avion de generație a V.

  • LanceR said:

   Mai au de bagat fise la avionul ala. Abia le-a iesit un demonstrator al unui trainer, pana la generatia V se apuca de crosetat.

 • Jap said:

  Nu-i subestima pe turci.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.