Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Racheta aer-sol A-921

30 November 2011 No Comment

Racheta aer-sol A-921 a fost produsa in numar relativ redus dupa modelul de referinta sovietic H-23M Grom ( Tunet ), codificat NATO ca AS-7 Kerry, intrat in dotare in anul 1973.

Racheta A-921 fost omologata in anul 1992.

In Romania a fost destinata echiparii avionului MiG 23 MF ( cu lansatoare APU-68U sau UM), si s-a preconizat intrarea in panoplia de armament a avioanelor IAR-95 si IAR-93 modernizat. Nici unul din acestea nu au intrat in dotare, restrangand astfel aria de utilizare a rachetei.

Era o racheta dirijata prin radiocomanda , destul de dificil de utilizat, pilotul fiind nevoit sa mentina tinta in reticulul vizorului optic prin orientarea avionului in directia sa, si in acelasi timp sa dirijeze racheta cu o micromansa, urmarind flacara trasorului rachetei, astfel incat aceasta sa se mentina suprapusa pe tinta.
Pentru dirijare se foloseau complexele Delta N si Delta NM, integrate in fuselajul avionului sau complexul Delta NG, intr-un container acrosat.

Racheta avea urmatoarele caracteristici tehnico-tactice:

-lungime 3,525m
-diametru fuselaj 0,275m
-anvergura 0,785m
-masa 287 kg
-incarcatura exploziva 111kg
-viteza 750-800 m/s

Desi in varianta dirijata radio precizia era destul de redusa si dirijarea anevoioasa, consideram ca racheta A-921 ar putea fi modificata usor in racheta dirijata laser, asa cum racheta STAR a fost realizata prin modificarea proiectilului reactiv nedirijat PRN-80.

Sursa: RomaniaMilitary

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.