Racheta aer-sol A-921

Racheta aer-sol A-921 a fost produsa in numar relativ redus dupa modelul de referinta sovietic H-23M Grom ( Tunet ), codificat NATO ca AS-7 Kerry, intrat in dotare in anul 1973.

Racheta A-921 fost omologata in anul 1992.

In Romania a fost destinata echiparii avionului MiG 23 MF ( cu lansatoare APU-68U sau UM), si s-a preconizat intrarea in panoplia de armament a avioanelor IAR-95 si IAR-93 modernizat. Nici unul din acestea nu au intrat in dotare, restrangand astfel aria de utilizare a rachetei.

Era o racheta dirijata prin radiocomanda , destul de dificil de utilizat, pilotul fiind nevoit sa mentina tinta in reticulul vizorului optic prin orientarea avionului in directia sa, si in acelasi timp sa dirijeze racheta cu o micromansa, urmarind flacara trasorului rachetei, astfel incat aceasta sa se mentina suprapusa pe tinta.
Pentru dirijare se foloseau complexele Delta N si Delta NM, integrate in fuselajul avionului sau complexul Delta NG, intr-un container acrosat.

Racheta avea urmatoarele caracteristici tehnico-tactice:

-lungime 3,525m
-diametru fuselaj 0,275m
-anvergura 0,785m
-masa 287 kg
-incarcatura exploziva 111kg
-viteza 750-800 m/s

Desi in varianta dirijata radio precizia era destul de redusa si dirijarea anevoioasa, consideram ca racheta A-921 ar putea fi modificata usor in racheta dirijata laser, asa cum racheta STAR a fost realizata prin modificarea proiectilului reactiv nedirijat PRN-80.

Sursa: RomaniaMilitary

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of