Home » Aviatie militara, featured

Rafale, bataia de joc a arabilor

18 November 2011 4 Comments

Ceea ce parea la un moment dat o certitudine, prima vanzare a Rafale-ului la export, in Emiratele Arabe Unite, s-a transformat in ultima vreme intr-o bataie de joc a araboilor in ceea ce priveste aparatul francez.

Seicii umflati de pungile de petrol pe care este asezat desertul lor considera ca pretul per bucata al francezului este prea mare si fac presiuni intense pentru scaderea drastica a acestuia. Dupa ani de negocieri interguvernamentale intense, in care cele doua parti au cedat prea putin, baietii cu turban pe cap s-au hotarat sa joace dur.

Mai intai, au trimis o cerere de oferta americanilor care viza F/A-18 si/sau F-15. Cum Dassault nu s-a speriat prea tare (probabil stiau ei ce stiau), araboii au revenit si au trimis o noua cerere de oferta, de aceasta data pentru Eurofighter.

A fost momentul in care francezii au realizat ca nu e de gluma si ca Rafale s-ar putea transforma lejer intr-un esec de proportii daca pierde contractele din Emirate sau India. Discutiile s-au intensificat, si unii si altii au batut cu pumnul in masa, insa seicii au continuat jocul murdar.

Nemultumiti in continuare de pret, au lansat pe piata informatia conform careia ar putea renunta la Rafale in favoarea unui lot nou de 60 de bucati de F-16 Block 60. Problema este destul de complicata pentru ca EAU s-au gandit sa cumpere Rafale in prima faza pentru a scapa, intr-o masura, de dependenta militara de SUA.

Cert este ca discutiile sunt foarte complicate in aceste zile si sunt sanse ca afacerea arabo-franceza sa pice in orice moment.

4 Comments »

 • GeorgeGMT said:

  Bre esti rau cu bietul frantuz :)! Clar, are multe calitati acest avion dar in continuare nu-mi explic de ce se vinde(de fapt nu se vinde) atat de greu…

  • bogdangeorge said:

   Pai ptr ca e francez.dar se pare ca se trezesc sau incep sa se trezeasca.in competitia din elvetia au luat in calcul posibilitatea de a dota cu arme de alta provenienta(din dotarea fortelor elvetiene) izr in polonia dadeau linia de productie mirage .si la urma urmei ce dreq sa priceapa arabetii aia?au facut o lata la sigonella cand au dat cu baritai avionu de pista.dar de!au banul de parca e meritul lor ca au bedrol

  • admin said:

   Nici eu nu-mi explic, mai ales ca Franta nu e o tara care se afla la primul avion construit…

 • Arabii spun “la revedere Rafale”. Eurofighter, in pole position | Aviatia Magazin said:

  […] si: Rafale, bataia de joc a arabilor […]

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.