Home » Aviatie militara, featured

Sa radem putin cu iranienii

11 March 2017 12 Comments

Va mai amintiti de gluma facuta de iranieni cu avionul de generatia V? Ala care a fost prezentat ca mock-up din plastic la sol si ca jucatioara telecomandata in aer? Ei bine, am noutati pentru voi.

Se pare ca Qaher F-313 a fost dezvoltat in ultimii ani de inginerii iranieni si ca a ajuns in faza finala a intrarii in productie.

O spune chiar ministrul Apararii de la Teheran, generalul Hossein Dehqan, care a mai spus ca prototipul sau prototipurile – nu e clar daca au unul sau mai multe “avioane” – ar fi gata pentru niste teste de zbor. D-alea adevarate zice :)))

Altfel, nici macar iranienii nu mai zic de chestia aia ca e un avion de gerenatia V care va distruge dusmanul imperialist, ci, atentie mare aici, “a logistic aircraft for short distances and is a light fighter jet used for military and training operations”.

Muahahahahahahahaaaaaaa.

12 Comments »

 • Raptor said:

  Si la astia tot un pas inainte este dupa ce au reusit sa copieze nereusit F-5 american si apoi F-14 nevazut decat in declaratii, deci e mai stealth decat asta din poza ce zici ca e simulator.
  Fata de noi care aveam un istoric in aviatie cred ca sunt peste, desi nu as spune ca realizarile lor nu au la baza sprijin ceainiz, macar la nivel de ceva ingineri si ceva electronica.

  • LanceR said:

   mentinerea in serviciu a f-ului 14 fara suport tehnic e o minune inginereasca. iar f-ul 5 modificat macar nu era din plastic si carton.

 • Jap said:

  Dacă e pe bune si trece toate testele și îl bagă în producție,va fi superior ’99 la toate capitolele.

 • albert said:

  Nu teste de zbor,ci rulaje pe pista,undeva pana pe 20 martie.

 • Blackbird said:

  Avion numai bun de Red Bull Flugtag.

 • albert said:

  Ca design al celulei,unii spun ca s-at fi inspirat de aici:
  http://www.techeblog.com/index.php/tech-gadget/lockheed-have-blue-preceded-the-f-117-nighthawk-here-are-5-cool-facts
  Legat de anul zborului,la ei nu este calendar gregorian,noul an incepe pe 20 martie,deci e posibil ca si zborul sa fie mai aproape.Ieri au prezenta un tanc pe bune,o copie T-90MS.

  • LanceR said:

   “Designul” inseamna un fuselaj + aripi de MiG-17 peticite cu plastic si carton.

   • albert said:

    mockup full-size este una din fazele constructive auto sau avio.PAKDA acum este in faza lemn,PZL-230 cu care se lauda polonezii este tot asa,IAR-95 era si el expus la mare cinste,daca se ajungea in aceasta faza.

    • LanceR said:

     Doar ca ei l-au prezentat ca prototip functional. Au pus si-un video c-o jucarie despre care au spus ca e avionul zburand.

     Insa discutia noastra era despre design. Au analizat unii mai isteti ca mine din strainatate. Aripile sunt 100% luate de pe MiG-17, la fel ca si partea mediana a fuselajului. Cockpitul e cat se poate de clar subdimensionat, iar motorul n-are ajutaj.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.