Saab spera (inca) sa vanda Gripen in Brazilia

Suedezii de la Saab nu au renuntat la ideea de a exporta Gripenul in Brazilia, desi favoritii in programul de FX2 sunt americanii de la Boeing, cu F-18, si francezii de la Dassault, cu Rafale.

Nordicii spera ca, la reluarea programului de achizitie, atuul lor cel mai important, pretul, va fi criteriul determinant. De asemenea, se marseaza pe aceeasi idee care le-a adus succesul in Elvetia, anume ca Gripen face tot ce au nevoie Fortele Aeriene Braziliene.

Prin programul FX2, Brazilia vrea sa achizitioneze 36 de avioane multirol, valoarea estimata a afacerii fiind de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Rusii “strica” tot

Dilma Rousseff, presedintele Braziliei, va efectua o vizita oficiala in Rusia in curand si, printre alte subiecte, va discuta si despre posibilitatea de a cumpara, atentie, Suhoi Su-35!

Su-35 a fost luat in considerare in timpul evaluarii avioanelor din programul FX2, insa nu a fost inclus intre cei finalisti – F-18, Rafale si Gripen. Acum, Dilma crede ca rusii ar mai putea renunta la pretentiile financiare si ar fi de acord sa vanda Suhoaiele la un pret apropiat apropiat de cel de dumping.

Cu alte cuvinte, daca vesticii vor 5 miliarde de dolari pe 36 de avioane, rusii s-ar multumi cu vreo 3,5 – 4 miliarde de dolari, plus un transfer tehnologic substantial.

Mai mult, “mama Rusia” ar fi de acord si cu un micut barter, urmand a-si moderniza flota de aeronave civile cu niste Embraer cu aroma de cafea.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of