Stiti cine mai cumpara Gripen? Botswana!

gripenDa, ati citit bine si eu n-am gresit in titlul. Botswana este pe punctul de a cumpara (aproape) o escadrila de Saab Gripen, versiunile C/D.

Botswanezii au confirmat negocierile cu suedezii reprezentati de Försvarets Materielverk (FMV) privind achizitia a 8-12 Saab Gripen C/D.

Ei vor sa utilizeze Gripenul pentru a inlocui batranele F-5 americane pe care le utilizeaza in prezent.

“Gripenul respecta cerintele noastre si ne-ar putea oferi un avantaj in fata competitorilor. F-5 nu mai este o optiune viabila pentru noi. Avem nevoie de avioane cu pret rezonabil, dar care sa ne perimita sa ne efectuam misiunile aeriene”, a spus boss-ul armatei botswaneze, generalul locotenent Gaolathe Galebotswe.

Baiatul asta a spus insa o chestie tare interesanta referitor la achizitia de avioane. Anume ca Botswana a analizat recent, pe langa Gripen, si F-16, variante de MiG-uri (aici probabil e vorba de 29 si 35) si unele chinezarii. Iar Gripenul ar fi avut cel mai mic cost de operare.

Ca si pret, programul Gripen ii va costa pe botswanezi 1,7 miliarde de dolari. Adica 18,4 miliarde de pula 🙂

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
jap
Guest
jap

Am ramas de risul bosimanilor mincatias.M-ai anul trecut ziceam sa emigram in Africa si ma-ti luat cu toti la misto.Cica Tailanda ar m-ai vrea niste C/D-uri.Forta fie cu bosimanii.