Su-25 doborat in Siria: Ce stim pana acum

Foto: Wiki
A trecut suficient de mult timp de la doborarea Suhoiului Su-25 rusesc in Siria pentru a face o recapitulare la rece a ceea ce s-a intamplat.

In primul rand, avionul a fost doborat in zona orasului Maasran din provincia siriana Idlib la scurt timp dupa ce efectuase o misiune. Aici lucrurile sunt cumva mai complicate. Coechipierul pilotului doborat sustine ca a fost o misiune de observare, insa nu spune ca nu au atacat la sol. Informatiile din zona, publicate mai ales pe Twitter, sustin ca rusii atacasera in zona si se retrageau spre baza zburand destul de jos.

Suhoiul in cauza avea inmatricularea “06 albastru” si numarul de bord RF-95486.

Avionul rusesc a fost dat jos cu un proiectil cu cautare in infrarosu lansat de pe un MANPADS (Man Portable Air Defense System). Coechipierul maiorului Roman Filipov spune ca acesta a fost instiintat de sisteme de la bord ca are o racheta pe urmele lui si ca dupa ce a fost lovit a ramas calm si a comunicat in continuare cu cei de la baza Latakia.

Suhoiul a fost lovit in motorul drept, care a luat foc, iar la scurt timp motorul stang s-a oprit, moment in care maiorul Filipov s-a catapultat. Coechipierul sau spune ca a ramas in zona, lucru confirmat si de informatiile locale, si ca a atacat autovehicule care se apropiau de pozitia in care se parasutase Filipov, ceea ce nu se mai confirma.

Exista suficient de multe indicii care arata ca Filipov a angajat trupele de la sol, tragand mai bine de un incarcator inainte de a fi lichidat. Legenda spune ca s-a sinucis cu o grenada, insa nici macar clipul video care arata rebelii tragand in directia lui nu confirma asta. Cel putin nu in opinia mea.

Cam asta se stie despre acest incident, sa-i spunem. Daca aveti info suplimentare, cu tot cu sursa, va astept in comentarii.

Ce surprinde din toata aceasta poveste este faptul ca Filipov nu a folosit contramasuri. Stiind ca este tintit de o racheta IR, el nu a redus puterea motoarelor, nu a efectuat viraje de lupta si, cel mai important, nu a folost contramasurile.

De aici intram pe taramul speculatiilor si spun numai atat. Fie nu era un pilot pregatit pentru ceea ce inseamna teatru real de razboi si a “inghetat” in momentul atacului, contrazicand astfel povestea romantata spusa de coechipierul lui, fie Suhoaiele rusesti au ajuns in Siria fara contramasuri.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRMosu Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mosu
Guest
Mosu

Da – pilotul avea grenada. In Afganistan s-a mai intamplat un asemenea caz. Se pare ca sant instruiti in caz de nici-o scapare in ultima instanta o folosesc pentru a nu ajunge la torturi. Puteti vedea aici:
https://www.rbc.ru/society/05/02/2018/5a7830b19a7947083720e3b8
Ca represalii, imediat au atacat pe acea grupare si au omorat 30.
Asa se escaladeaza problemele. Pilotul din Voronej se pare ca a terminat in 2008 si a luat parte la zeci de misiuni. Acum e greu sa gasesti raspuns – de ce nu a redus motoarele, de ce nu a luat contramasurile, de ce…de ce?

Mosu
Guest
Mosu

Tot razboiul nu e logic :))) Dar amintiti – va ca s-a intamplat la Mogadiscio cand pilotul elicopterului a fost tarat mort prin oras. A fost un caz asemanator si in Afganistan si cred ca au instructiuni precise pilotii ca sa foloseasc si ultimul cartus dupa care recurge la grenada dupa care nu e sigur ca rebelii pot face fotografii de identificare a pilotului. De altfel in presa rusa se mai scrie ca Ministrul Rus nu a comunicat datele exacte a pilotului din masuri preventive de apararea familiei. De aici in colo eu pun la indoiala chiar si numele adevarat… Read more »