Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Supriza iraniana: “Invizibilul” F-313, prins in drum | FotoIranian surprise: The “Invisible” F-313, caught on the way | Photo

23 November 2013 6 Comments

f-313Va mai aduceti aminte de Qaher F-313? Da, avionul construit in Iran despre care care s-a povestit ca ar fi stealth si generatia a V-a.

Ei bine, dupa ce o lume intreaga a ras de iranieni pentru ca n-au prezentat un avion ci o… macheta, iata ca acestia lovesc din nou.

Qaher F-313 a fost prins in drum! Nu, n-a facut pana, ci a fost pozat pe drumul spre pista, zic carcotasii. Si pentru vorbim despre o macheta, iranienii au incarcat-o pe un trailer si au plimbat-o prin baza aeriana, doar-doar s-o speria careva de noua lor arma.

Imaginea a devenit viral pe internet iar acum o lume intreaga… rade de iranieni.


f-313Do you remember the Qaher F-313? Yes, the Iranian fighter jet plane wich is supose to be stealth and fifth generation.

Well, after the whole world laughed of Iranians because they presented a… mockup plane, they strike again.

Qaher F-313 was caught on the way! No, it didn’t flew (it’s a mockup,obvious) but instead was photographed on the way to the runway. The Iranians loaded it on a trailer and gave it a litle spin through an airbase, only just they will scare someone with their new weapon.

The image has gone viral on the internet.

6 Comments »

 • Johnny said:

  Esti sigur ca astia n-au cum sa aiba un avion de generatia a V-a si ca asta e doar o macheta ? Doar intreb, nici eu nu ma astept ca ei sa aiba un nivel prea avansat la capitolul asta.

  • Admin said:

   100% sigur. Deocamdata nu exista niciun avion de generatia V operational in lume. F-35 si T-50 vor deveni operationale prin 2016-2017, poate si mai tarziu daca intampina probleme in continuare, chinezii parca au impins data operationalizarii pana spre 2020 la avioanele lor.

   Iar daca primele doua tari din lume la nivel aeronautic n-au un astfel de avion, am fi naivi sa credem ca au reusit iranienii treaba asta. In plus, ei nu au acces la tehnologie de ultima generatie pentru ca macar sa viseze la generatia V.

 • cristian said:

  Si atunci, cum au pus mana pe o drona americana de ultima generație, spărgându-i codul de acces si dirijând-o pur si simplu spre aterizare ?

  Se pare ca au totusi resurse mai mari decat se crede. Asa ca, eu n-as fi 100% sigur ca este o macheta.

  • Admin said:

   Cu drona e o mica-mare controversa. Din cate se pare, nu i-au spart niciun cod de acces, ci pur si simplu au intervenit peste comenzile americane speculand un mare neajuns al UAV-urilor, anume “spatiul” extrem de restrans pentru comandarea lor.

   Resursele Iranului sunt, intr-adevar, o necunoscuta, dar nu-s nici pe departe atat de mari.

   Nu uita ca sarbii au doborat un avion stealth cu un tun AA vechi de 40 de ani.

 • enzo said:

  Niste mici paranteze daca imi permiteti:
  – sarbii au doborat 117 utilizand un radar modificat cu care au reusit sa ghideze racheta AA suficient de aproape de aparat incat sistemul propriu de cautare a tintei sa intre in functiune, se pare a ca fost o detonare de proximitate. Din cate stiu un aparat a fost doborat si inca unul gav avariat.
  – parca F22 era de generatia V si practic singurul avion veritabil de generatia V din lume.

 • Admin said:

  Prima paranteza e corecta, in sensul ca e vorba de SA-3. Tehnologia este insa din anii ’50-’60 iar modificarile aduse de sarbi, desi nu-s publice, ma indoiesc ca sunt atat de dramatice.

  Si a doua paranteza e corecta, cu mentiunea ca F-22 nu e multirol, asa cum se doreste acum sa fie un avion modern.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.