Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured

SWAN, avionul romanesc “microlight”, a fost lansat oficial

15 April 2015 No Comment

swanE mai mic decat un ultrausor obisnuit, are un singur loc, pare extrem de fragil si, da, a fost proiectat si construit in Romania.

“Microlight” ca sa stim ca e mai mic decat un avion mic obisnuit si de la Single Seat Deregulated Microlights, un set de reguli din Marea Britanie care definesc destul de bine acest standard.

Ca idee, este vorba despre aparate de zbor cu un singur loc, construite de amatori sau de asociatii non-profit, cu o masa maxima la decolare de cel mult 300 de kilograme. Masa poate fi mai mare daca avionul e dotat cu parasuta de salvare sau daca are flotoare.

Cat despre al nostru SWAN, acesta are o greutate proprie de 115 kilograme si poate fi pilotat fara licenta si fara inmatriculare, conform AOPA. Motorul are numai 30 de cai putere, iar avionul vine “la pachet” cu o remorca in care poate fi transportat si/sau depozitat intre zboruri.

Si da, a fost proiectat si construit de Radu Berceanu. Da, de acel Radu Berceanu.

Oricum, va fi extrem de interesat de vazut daca SWAN va deveni un produs de serie si daca va fi disponibil pe piata. Pentru ca ar aduce, cu siguranta, ceva prospetime in comunitatea asta de la noi.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.