Taiwanul se doteaza cu noul Apache

AH-64D_LongbowTaiwanul va primi în luna octombrie, anul curent, primele elicoptere de atac Apache, această ţară aflându-se în plin proces de modernizarea flotei sale aeriene militare, în ciuda relaţiilor uşor îmbunătăţite pe care le are cu marele său vecin, China.

Contractul în valoare de 6,5 miliarde de dolari include un număr de 30 de aparate Apache Longbow şi, la momentul în care a fost făcut public de către autorităţile de la Taipei, a creat nemulţumiri în rândul oficialilor chinezi.

Aşa cum am menţionat, in luna octombrie Taiwanul va primi primele şase aparate de tipul AH-64E Apache Longbow Block 3, cea mai nouă şi mai performantă versiune a celebrului elicopter conform publicaţiei United Daily News, armata taiwanesă devenind primul operator al noii versiuni după US Army.

Ministerul taiwanwz al Apărării a refuzat să comenteze informaţiile apărute în presă.

Odată cu venirea în postul de Preşedinte al Taiwanului a lui Ma Ying-jeou, din partea partidului filo-chinez Kuomintang, relaţiile chino-taiwanese au cunoscut o uşoară relaxare care a dus la realegerea lui Ma pentru al doilea şi ultimul mandat constituţional.

Cu toate acestea China nu a renunţat nicio dată la pretenţiile sale teritoriale şi de suveranitate asupra Taiwanului pe care a jurat că îl va “recupera” chiar şi pe cale a armelor, chiar dacă statul insular îşi practică independenţa şi suveranitatea (nerecunoscute de toată lumea) de mai bine de 60 de ani.

Smaranda-Cătănoaia Cosmin-Ionuţ

Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of