Home » Analiza, featured

Trump forteaza razboiul in Orient

9 May 2018 6 Comments

Presedintele US of A, the donald trump, lasa impresia ca forteaza un conflict major in Orientul Mijlociu, iar motivele nu-s deloc greu de identificat.

Marti seara, the donald a anuntat retragerea Statelor Unite din acordul international privind denuclearizarea Iranului, el sustinand ca este un acord defectuos, care n-ar impiedica Teheranul cu adevarat sa isi dezvolte un arsenal nuclear.

Amuzant este ca are dreptate pana la un punct. Acordul a scos Iranul de pe lista statelor aflate sub embargo comercial si a facut din acest stat o si mai mare putere regionala, una care ameninta serios suprematia Arabia Saudite. Iranienii isi pot vinde petrolul la liber si pot face ce vor cu banii.

Sigur, mergand pana spre limita, nimeni nu ii poate opri pe iranieni sa continue dezvoltarea programului nuclear. Totusi, e imposibil ca acest program sa continue fara ca semnatarii acordului sa afle. Ori in situatia asta, avand un Iran care sfideaza nu doar SUA, ci si Uniunea Europeana, Rusia si China, o eventuala lovitura militara ar avea mult mai multa legitimitate.

Prin retragerea din acord, trump n-a facut decat inca un pas in politica izolationista a Americii. Uniunea Europeana a anuntat ca ramane parte a acordului, la fel cum se intampla cu Rusia si China. Iranienii chiar au spus ca vor continua sa respecte prevederile acordului, astfel ca trump apare din nou ca bufonul planetei, individul pentru care politica si diplomatia raman subiecte in afara ariei lui de cunoastere.

Israelul, actor important din zona, si-a amplificat nivelul de agitatie, insa nu in ceea ce priveste Iranul, ci in ceea ce priveste trupele iraniene din Siria si Liban.

Momentan, se pare ca lumea buna si puternica ignora sau incearca sa ignore actiunile isterice ale lui trump, in timp ce acesta face tot posibilul pentru a provoca un conflict care sa il legitimeze in ochii alegatorilor americani.

Ramane de vazut daca the donald va reusi sa aprinda fitilul in Orient sau daca unul dintre cei mai penibili lideri americani din istorie va deveni curand un simplu cetatean pus sub acuzare pentru multele nereguli facute de el si de cercul sau de apropiati.

6 Comments »

 • Sebi said:

  Un articol penibil…. dintr-o serie ineptă. E ultimul meu comentariu și ultima vizită pe site.

 • Jap said:

  La ora actuală,perșii stau cocoțați pe un maldăr de euroi,dolărei,petrol și gaze. Singurii care n-au acces la asemenea bunătăți sînt americanii și evreii,care au intrat in fibrilații și amenință pe toată lumea. Război cu perșii,nu va fi,iară gringo își vor lua partea lor,prin vînzarea de armament către arabi. Pînă la urmă cam toată lumea cîștigă ceva.

  • LanceR said:

   Vezi ca americanii doar ce-au “inundat” piata europeana cu petrol ieftin ca sa duca in cap monopolul Rusia-OPEC.

 • Resistor said:

  In U S A datorita acestui bufon somajul a scazut la cote istorice,economia merge bine,omul se tine pur si simplu de cuvant.Pe de alta parte Iranul zburda in Siria ,chestie care repugna total israelienilor.Pana la urma daca in orientul mijlociu americanii si evreii vor face legea va fi si in avantajul nostru si nu numai.Ii prefer oricand pe ei decat pe rusi sau acoliti de ai lor.

  • LanceR said:

   Economia merge bine, insa costurile le vom simti peste niste decenii. Pentru ca strump a repornit industriile care polueaza din greu, a inceput un razboi economic cu China si se izoleaza de Uniunea Europeana. Pe termen scurt asta inseamna crestere economica. Ce inseamna pe termen lung o sa vedem.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.