Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Turcia va semna pentru avionul “national”

25 January 2016 6 Comments

tfxTurcia este aproape de a parafa documentele pentru dezvoltarea si constructia unui avion de lupta “national”, adica al ei propriu si personal.

Turkish Aerospace Industries, care va fi principalul contractor, spera ca documentele sa fie semnate pana in vara acestui an, pentru a putea demara productia primelor prototipuri.

Turcii au in momentul de fata trei proiecte, mono si bimotoare, din care Ministerul Apararii trebuie sa selecteze unul. Cum nu-i doare gura sa se laude, ei zic ca toate trei sunt fabuloase si ca orice decizie se va lua va fi un hit.

Ce imi place la proiectul asta este ca baietii nu se arunca fara sa se uite si sustin ca primul prototip TF-X ar trebui sa zboare undeva la orizontul anului 2023, urmand ca dupa cel putin 500 de zboruri test sa se opteze pentru productia de serie.

Ce nu-mi prea place, de fapt ce mi se pare o iluzie, este faptul ca turcii vor ca mai toate subansamblele sa fie facute de ei la ei. Pare modelul Ceausescu – IAR-93.

6 Comments »

 • Jap said:

  Pasărea mălai visează.De unde iau motoarele?Că de ciordit,clonat,printat,inovat,inventat și furat nui știu si nau ochii oblici.Ei, so fi gîndit că dacă iau IAR-ul printro hală sînt și motoare de generația 5.ȚEAPĂĂĂ.

  • LanceR said:

   Se vorbeste despre motorul de pe Eurofighter construit sub licenta la ei. Dar inainte de motor au nevoie de un proiect si un acord ferm.

 • Mig-21 LanceR said:

  Si nu ne trag si pe noi in proiect? Nu ne siluiesc si pe noi sa luam parte la acest proiect? Macar asa obligati daca tot nu vrem de buna voie..

  • LanceR said:

   De ce ar face asa ceva? Noi nu putem sa construim niste 99, pentru care exista infrastructura si care costa cateva milioane. Cum am putea sa ne implicam intr-un proiect aflat la inceput si care se va duce la zeci de miliarde de dolari in total? 🙂

 • Jap said:

  No să le dea nimeni nici un motor săși facă pasăre,nu le dă voie gringo. O să le dea cîteva f-35 și atît. Proiectul va rămîne la stadiul de machetă ca și Grotul polacilor.

  • jiji said:

   jap, “gringo” asta e bau-bau cu care te speria bunica pe vremuri de esti asa ingrozit de el? Aia nu se poate ca nu da voie gringo, ailalta nu se poate ca nu da voie gringo, etc…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.