Turcia vrea 100 de avioane multirol. F-35 sau Eurofighter?

Fortele Aeriene ale Turciei au un plan de achizitii urias, care include nu mai putin de 100 de avioane multirol, suma avansata pentru aceasta afacere fiind, la randul ei, una considerabila – 16 miliarde de dolari!

Initial, turcii au batut palma cu Lokheed Martin si Statele Unite pentru cumpararea noului F-35 JSF, insa par sa fi renuntat la idee dupa ce s-au lovit de refuzul yankeilor de a le impartasi din “secretele” tehnologice.

Concret, compania americana si autoritatile de la Washington au refuzat sa puna la dispozitia turcilor codurile folosite la dezvoltarea softului care opereaza practic avioanele F-35, ceea ce ar insemna ca specialistii de la Ankara nu ar fi putut modifica in niciun fel capabilitatile avionului pentru a le adapta cerintelor proprii, de acum sau din viitor.

Imediat ce au auzit de impasul negocierilor dintre turci si americani, reprezentantii concernului Eurofighter au oferit aparatul multirol Typhoon, facand promisiuni ferme in privinta impartasirii tehnologiei.

Negocierile continua inca si specialistii se asteapta ca acestea sa dureze inca destul de mult, americanii nefiind dispusi sa scape din maini un contract atat de mare.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of