Home » Aviatie civila, featured

Un Boeing 737 Tarom a aterizat de urgenta la Timisoara

27 May 2017 5 Comments

Foto: Ronald Vermeulen

Un Boeing 737-300 al companiei Tarom ce efectua cursa Frankfurt – Bucuresti a aterizat de urgenta, vineri seara, pe Aeroportul din Timisoara.

De vina ar fi fost un senzor care indica, se pare, depresurizarea aeronavei. Asa ca echipajul a decis undeva deasupra Slovaciei sa coboare de la altitudinea de croaziera la una la care depresurizarea sa nu mai fie o problema si sa continue asa drumul pana in Romania.

In jurul orei 21:20, Boeingul a aterizat la Timisoara, iar daca in prima faza se punea problema unui control rapid, fara debarcarea pasagerilor, ulterior s-a luat decizia trimiterii unui alt avion la Timisoara pentru a prelua oamenii, YR-BGI urmand a ramane la sol pentru verificari suplimentare.

“Conform politicii companiei TAROM, care pune mai înainte de toate siguranţa pasagerilor săi, s-a decis preluarea acestora cu o alta aeronavă până la Bucureşti”, a anunţat Tarom.

La bordul aeronavei ce efectua cursa RO306 se aflau 82 de pasageri si 9 membri ai echipajului.

Doua chestii vreau sa remarc aici. Un incident in zbor nu este un lucru iesit din comun. Dimpotriva, se intampla destul de des. De aceasta data a fost vorba despre un sezor, insa nu stim inca daca senzorul este defect si indica aiurea sau exista o problema mai serioasa. Cert este ca mastile de oxigen nu au fost coborate, ceea ce imi arata ca problema nu a fost una foarte mare. La fel si faptul ca a ajuns pana in Romania. In cazul unei bube majore, aterizau pe cel mai apropiat aeroport.

Daca l-au adus pana la Timisoara, pentru ca, evident, costurile verificarii si repararii sunt mai reduse in tara decat prin Ungaria sau Slovacia, inseamna ca au putut face asta fara a-i pune in pericol pe pasageri. Un salut pentru echipajul Tarom cu aceasta ocazie.

A doua chestie este una care ma deranjeaza tot mai mult. In stirea publicata de agentia news.ro e un pasaj care spune asta: “reprezentanţii Aeroportului Timişoara au declarat că piloţii au cerut aterizarea la Timişoara pentru că au vrut să se asigure că pasagerii sunt în siguranţă, aceştia precizând că nu este vorba despre o aterizare de urgenţă.”

Bai, oameni buni, comandantul a declarat urgenta din Slovacia, atunci cand a vazut semnalizarea senzorului si-a coborat de la 12 mii de metri la 4 mii. A venit cu urgenta pana in Romania. Bineinteles ca a fost o aterizare de urgenta! Si nu inteleg de ce ne ascundem, ce se intampla? Scade prestigiul companiei sau al aeroportului? Dimpotriva! Sa reusesti sa rezolvi cu calm si, de ce nu, cu costuri minime, o situatie de urgenta e un lucru care iti creste prestigiul!

Da, a fost o defectiune. Nu se intampla numai la Tarom, toate companiile au avioane care, la un moment dat, intampina defectiuni. Da, a fost o aterizare de urgenta. Nu doar la Tarom se intampla, toate companiile au avioane care declara urgenta si aterizeaza pe alte aeroporturi decat cele de destinatie. E ceva normal! Si e de salutat faptul ca un asemenea incident a fost rezolvat atat de bine. Hai sa nu ne mai ferim, ce dracu’?

5 Comments »

 • Adi said:

  Se mai confunda Pan-Pan cu Mayday chiar si in manuale, daramite in ziare. In acest caz a fost vorba de Pan-Pan si coborare din motive de siguranta la 4000m, daca ar fi fost o depresurizare reala ar fi coborat la 3000 sau chiar mai jos, mai ales ca in Ungaria nu sunt munti.
  Nu am reusit sa gasesc denumiri diferite intre aterizarea dupa mayday si cea dupa pan-pan. Procedurile operationale indica grade diferite de alarmare si proceduri diferite pe aterizare si comunicatii radio, deci practic sunt doua categorii diferite de aterizari, dar nu au denumire diferita.

  • LanceR said:

   Deci nu am gresit cand am scris aterizare de urgenta 🙂

   • Adi said:

    Nu.

    • V said:

     De ce au ales Timisoara si nu Oradea sau Satu Mare? Erau mai aproape de Slovacia.
     Sa fii fost pista de 3500m motivul?

     • Adi said:

      Probabil find trafic mai mare pe Timisoara au o mica statie de intretinere acolo.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.