Home » Aviatie militara, featured

Ungaria vrea sa prelungeasca leasingul pentru Gripen

2 January 2012 No Comment

Ministerul Apararii din Ungaria intentioneaza sa prelungeasca programul de leasing al avioanelor multirol Saab Gripen si dupa anul 2016, atunci cand intelegerea cu suedezii expira.

Ministrul Csaba Hende a inceput deja discutiile cu partea suedeza, ungurii avand in vedere doua lucruri – in primul rand, ei doresc micsorarea ratei anuale platite Suediei pentru inchirierea avioanelor si pentru pregatirea pilotilor iar in al doilea rand se vrea mentinerea in dotare a aparatelor care s-au dovedit a fi extrem de bune.

Fortele Aeriene ungare au in dotare 14 aparate Saab Gripen, inchiriate din Suedia.

Valoarea totala a contractului de leasing este de aproximativ 1,1 miliarde de euro, suma la care se mai adauga 187 de milioane de euro pentru pregatirea pilotilor.

Rata anuala platita de unguri pentru Gripenuri este de 115 milioane de euro, insa din cauza crizei economice oficialii vor sa reduca semnificativ cuantumul acesteia, pana spre 80 de milioane de euro.

Spre comparatie, presedintele Traian Basescu a anuntat anul trecut ca Romania si-ar permite “doar doua-trei sute de milioane anual” pentru avioane multirol, ceea ce inseamna, ca un exercitiu de imaginatie, cam 40 de Gripen-uri la o oferta de leasing similara cu cea a vecinilor unguri.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.