USAF renunta la B-1 si B-2, dar pastreaza B-52

United States Air Force intentioneaza sa scoata din serviciu bombardierele B-1 si B-2, dar in acelasi timp sa prelungeasca resursa flotei de antice B-52 in asteptarea viitorului avion de generatia VI, B-21.

Bun, povestea, chiar daca la prima vedere pare ilogica, are destul de multa logica. Americanii isi dezvolta un nou bombardier, denumit provizoriu B-21, care ar urma sa fie peste tot ce exista in lume in momentul de fata, practic primul avion de generatia VI.

Realizarea propriu-zisa este prevazuta pentru a doua jumatate a anilor 2020, iar operationalizarea pentru prima parte a deceniului trei.

Din acel moment, USAF trebuie scoata din serviciu o parte din bombardiere actuale, iar decizia este de a renunta la B-1 si B-2. De ce la cele doua modele moderne? E destul de simplu.

B-2 este primul si singurul bombardier de generatia V din lume, insa e foarte scump de operat si de intretinut, incarcatura pe care o poate duce e limitata si flota e compusa din numai 20 de aparate

B-1 are si el limitari in incarcaturile pe care le poate duce si este destul de pretentios in exploatare si mentenanta.

Asa s-a ajuns la solutia mentinerii in flota a “bunicului” B-52, care are sanse mari sa prinda suta de ani in serviciu in conditiile actuale.

Trebuie spus ca astea-s doar planuri momentan si ca lucrurile se pot schimba foarte rapid. De altfel, B-2 era prevazut initial cu o durata de viata pana spre 2060, pentru ca acum sa ne trezim ca prin 2030 si ceva va fi pensionat. Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam, dar sunt sanse mari ca B-21 sa insemne finalul carierei pentru B-1, un avion care mi se pare ca nu e apreciat la adevarata lui valoare.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Raptorpsycho Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
psycho
Guest

belea cu hodorogul,nu se lasa îngropat.

Raptor
Guest
Raptor

Este normala păstrarea B-52 care oferă capacitatea de bombardament masiv cu anumite tipuri de muniție.
Cat privește B-2 și B-1, înlocuitorul e deja plăcuit pe hârtie. B-2 având dezavantajul numărului mic de exemplare și costurile ridicate de int reținere, iar B-1 este un aparat deja depășit odată cu tehnologia gen 5.