Home » Aviatie militara, featured

USAF renunta la B-1 si B-2, dar pastreaza B-52

13 February 2018 2 Comments

United States Air Force intentioneaza sa scoata din serviciu bombardierele B-1 si B-2, dar in acelasi timp sa prelungeasca resursa flotei de antice B-52 in asteptarea viitorului avion de generatia VI, B-21.

Bun, povestea, chiar daca la prima vedere pare ilogica, are destul de multa logica. Americanii isi dezvolta un nou bombardier, denumit provizoriu B-21, care ar urma sa fie peste tot ce exista in lume in momentul de fata, practic primul avion de generatia VI.

Realizarea propriu-zisa este prevazuta pentru a doua jumatate a anilor 2020, iar operationalizarea pentru prima parte a deceniului trei.

Din acel moment, USAF trebuie scoata din serviciu o parte din bombardiere actuale, iar decizia este de a renunta la B-1 si B-2. De ce la cele doua modele moderne? E destul de simplu.

B-2 este primul si singurul bombardier de generatia V din lume, insa e foarte scump de operat si de intretinut, incarcatura pe care o poate duce e limitata si flota e compusa din numai 20 de aparate

B-1 are si el limitari in incarcaturile pe care le poate duce si este destul de pretentios in exploatare si mentenanta.

Asa s-a ajuns la solutia mentinerii in flota a “bunicului” B-52, care are sanse mari sa prinda suta de ani in serviciu in conditiile actuale.

Trebuie spus ca astea-s doar planuri momentan si ca lucrurile se pot schimba foarte rapid. De altfel, B-2 era prevazut initial cu o durata de viata pana spre 2060, pentru ca acum sa ne trezim ca prin 2030 si ceva va fi pensionat. Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam, dar sunt sanse mari ca B-21 sa insemne finalul carierei pentru B-1, un avion care mi se pare ca nu e apreciat la adevarata lui valoare.

2 Comments »

  • psycho said:

    belea cu hodorogul,nu se lasa îngropat.

  • Raptor said:

    Este normala păstrarea B-52 care oferă capacitatea de bombardament masiv cu anumite tipuri de muniție.
    Cat privește B-2 și B-1, înlocuitorul e deja plăcuit pe hârtie. B-2 având dezavantajul numărului mic de exemplare și costurile ridicate de int reținere, iar B-1 este un aparat deja depășit odată cu tehnologia gen 5.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.