Home » Aviatie militara, featured

VIDEO | F-35 a virat spre Estonia

25 April 2017 8 Comments

Doua avioane F-35 dintre cele dislocate de USAF in Europa au ajuns marti in Estonia, pe baza aeriana Amari.

Estonienii spun ca 35-urile vor ramane in zona “cateva saptamani”, ceea ce mie mi se pare greu de crezut, dar niciodata sa nu spui niciodata.

Oricum, este ceea ce anticipam inca de cand americanii au anuntat ca trimit avioanele in excursie de lucru in Europa si as paria in continuare ca Estonia nu e ultima oprire.

Ba chiar, daca se pune problema unei dislocari de durata medie pe o baza din est, Polonia ar fi mult mai potrivita pentru statutul de gazda.

Daca ma intrebati pe mine, si chiar daca nu ma intrebati tot va spun, eu cred ca 35-urile vor face un popas de cateva zile, cel mult, in Estonia, dupa care vor lua drumul Poloniei sau Germaniei.

Ajungand la ce ne intereseaza, F-35 in Romania, toate informatiile par sa sugereze ca da. Eu tind sa cred ca o sa fie o vizita de curtoazie, de cateva ore, sa le vedem si noi pe viu, posibil chiar la MK, acolo unde au ajuns si EF-urile britanice.

Va imaginati o poza de grup cu 35 si Typhoon flancate de MiG-21 si F-16 romanesti pe MK? Eu parca o si vad de pe-acum 🙂

8 Comments »

 • Cosmin said:

  Poza ca poza, dar eu aș muri să le văd pe viu una langă alta.

  Întrebare cam aiurită, dar MK încă “activează”? Mi se părea mai normal să aterizeze atât 35-urile cât și Typhoon-urile pe Borcea și nu la MK. Ce să vadă acolo, Mig-urile ruginite?

  • LanceR said:

   MK este baza de pe care opereaza MiG-urile 21 ale Bazei 86 🙂 La Borcea mai e inca de lucru, iar F-urile 16 nu sunt operationale.

   • Cosmin said:

    Am înțeles. Credeam că nu mai e folosită deloc. Să-nțeleg că Borcea e în “renovare’ și folosim Kogalniceanu în locul ei? Mă enervează că nu sunt la curent cu treburile astea și nici nu știu o modalitate bună de a-mi acoperi lipsurile. O să abuzez cât posibil de butonul de search de aici, mai mult ca sigur găsesc ceva relevant.

    • LanceR said:

     Pe scurt, lucrurile stau asa: cand s-a semnat contractul pentru F-16, baza de la Borcea a intrat in refacere pentru a putea fi utilizata de F-uri. MiG-urile au fost dislocate pe Kogalniceanu din 2013 si de atunci zboara acolo.

     La Borcea mai sunt cateva lucrari de efectuat, dar baza este folosita de F-uri. Numai ca F-urile nu sunt inca operationale, asa ca era nevoie de o baza folosita de 21.

     Pe site o sa gasesti multe detalii despre lucrurile astea, am scris suficient de-a lungul anilor 🙂

     • Cezar said:

      Cred ca de acolo o sa decoleze ultimul MIG 21 LanceR in viata, de pe MK. Nu cred ca le va mai retrage nimeni inspre alta baza aeriana vreodata. Basca ca in caz de achizitie de alte F 16, asa cum se lauda despotii de prin MAPN, pana isi mananca resursa definitiv, acolo or sa fie mutate si restul de aparate disponibile in alta parte.

     • Cosmin said:

      Am căutat chiar acum câteva zeci de minute în arhivă şi am citit cam tot ce era de citit. Mulţumesc frumos pentru explicaţia pe scurt!

     • LanceR said:

      Te mai asteptam sa discutam oricand 🙂

 • Jap said:

  Ăsteas ălea care-i rup pe toți cu 20:1?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.