Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

VIDEO | Saab a prezentat Gripenul Agressor

13 September 2017 3 Comments

Suedezii de la Saab au ales o cale inedita de a vinde Gripenul, dezvoltand, deocamdata numai teoretic, o varianta de agresor.

Saab a prezentat in cadrul Defence and Security Equipment International (DSEI) o replica la scara 1:1 a ceea ce se doreste a fi un Gripen agresor, oferind in acelasi timp detalii despre viitorul (?) avion.

Printre cele mai importante modificari aduse avioanelor fata de cele operationale se numara inlocuirea capabilitatilor de utilizare a munitiei reale cu una capabilitati de a simula lansarile de armament si inlocuirea tunului de bord cu un mock-up.

Avionul va avea insa radarul PS-05/A Mark 4 dezvoltat de Ericsson, precum si un air combat manoeuvring instrumentation pod.

“The DNA that goes into the aggressor is based on the C/D-series, and it will benefit from development programmes for the [Gripen] E and C. We are not selling this aircraft as a fighter, but to hone fighter pilot skills”

, a declarat Richard Smith, directorul de marketing si vanzari al Saab.

Cand vorbim despre agresori trebuie sa stiti ca este vorba despre avioanele utilizate de fortele aeriene cu resurse financiare pentru antrenament. Practic, un agresor simuleaza un avion inamic care poate executa o gata extrem de variata de misiuni, de la dog fight la atac la sol sau chiar simularea traiectoriei unei rachete balistice.

Pentru ca este destul de scumpa mentinerea unei mini flote de agresori in cadrul fortelor aeriene, in ultimii ani s-a trecut masiv la externalizarea acestui serviciu. Practic, companii private ce detin avioane militare primesc zeci si sute de milioane de dolari per contract pentru a efectua aceste misiuni.

In prezent, agresorii privati folosesc fie avioane vechi si scoase din serviciu, ca A-4, Mirage, Kfir sau L-39, fie chiar avioane noi, in versiuni partial demilitarizate, ca L-159 ALCA.

Saab va incerca sa intre pe aceasta piata in doua moduri. Suedezii vor sa vanda Gripenul agresor fortelor aeriene interesate sa aiba propria flota, aceasta fiind o varianta foarte ieftina, vizate fiind SUA si UK, dar si companiilor private care isi permit sa cumpere aparate reactive in valoare de zeci de milioane de dolari.

3 Comments »

 • Jap said:

  Vikingii fac și pe dracu în 4 săl vîndă pe Gripen,bravo lor. Mai nou gringo au zugrăvit niște F-15,16 și sînt folosite în rol de ‘agresor’pe la exerciții în deșertul Nevada.

  • LanceR said:

   Mai nou? Daca mai nou inseamna la tine acum vreo 12 ani F-15 si acum vreo 20 de ani pentru F-16, da, e mai nou 🙂

  • Pawlyk said:

   Sincer nu stiu cat te mai suporta LanceR dar numai tampenii comentezi pe toate articolele, in special de cand asta a ramas unicul site cu ceva teme militare pe care mai poti trolla, ca te-ai lins pe bot si pe resboiu. Ia-ti medicamentele si abtine-te, ori vorba adminului, data viitoare sa fi pregatit sa-ti sustii tampeniile. Si revino in era noastra ca esti mult in urma la toate capitolele.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.