Home » Aviatie militara, featured, headline

45 de elicoptere AH-1Z pentru Romania

28 September 2017 8 Comments

Noul ministru al Apararii de la Bucuresti, Mihai Fifor, spune ca Romania vrea sa achizitioneze nu mai putin de 45 de elicoptere de atac AH-1Z.

Omul a explicat ca in negocierile cu Bell, caci nu va fi licitatie si nu vom sti daca altcineva ne ofera un produs mai bun sau un pret mai avantajos, se discuta despre linia de asamblare de la Ghimbav.

“[… ] se discuta cu Bell Helicopters in aceeasi termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, insa marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brasov. Adica in termenii acestia se discuta cu marii parteneri pe care ii avem”, a declarat Mihai Fifor.

Cateva intrebari as avea pentru distinsul domn Fifor, care bineinteles ca nu e principalul responsabil, el preluand proiecte in desfasurare:

– de ce evitam licitatia, baieti? chiar nu va place concursul de oferte?
– ce facem cu linia de asamblare dupa finalizarea comenzii? o transformam in facilitate de mentenanta si platim Bell-ul sa ne repare elicopterele? chiar nu putem sa iesim din gandirea asta locala, de stat mic?
– v-ati hotarat, elicopterele astea sunt pentru Fortele Terestre sau pentru cele Aeriene? stiti cum le veti folosi?
– o sa ne anuntati vreodata pretul? nu de alta, dar un calcul scurt imi da vreo 1,4 miliarde de dolari si-am auzit de afaceri mult mai bune facute de altii pentru elicoptere de atac.

8 Comments »

 • Jap said:

  O altă țeapă luată de la gringo,pardon ‘aliaţi’ noștri. Romulanilor noștri le-au luat 15 ani săși dea seama ce vor. Belișcopterele ăstea din războiul din Vietnam,se vor asambla aici,adică mai pe românește:noi nu fabricăm nimic,nici măcar vopseaua,adio offset și nici 1 cent nu se va întoarce în economie. Ținețio tot așa.

  • Pawlyk said:

   Cu cine te “certi” ma p’aci? Chiar crezi ca baga cineva in seama aiurelile tale? @LanceR Licitatie pt ce? Apache sau Tiger/Tigre nu se merita/nu ne permitem. Tiger scump si prost, Apache bun dar scump. Altele…ei bine intra la si altele. Sa vedem noi treaba facuta si pe urma ne putem intreba ce facem in continuare, comenzi export, etc.

 • Johann said:

  Toti fac concurs de oferte, numai in Romania nu.

 • Raptor said:

  Nu aveau bani de 24 cat ne oferta Bell si vor 45, nu au greturi baietii deloc, mai ales dupa un zbor asa lung.
  Ce vom face cu atatea aparate de care dispun doar cateva armate in Europa, numai ei stiu, dar cand nu ai bani sa finiantezi alte programe mai importante sau urgente si declari ca vrei 45 AH e ca si cum ai anunta dinainte minciuna.

 • Emil said:

  45 de ar costa undeva la 2.5 mld$. Daca mai pui banii de patriot si ceva avioane in plus s-ar cam termina tot bugetul mult anuntat de achizitii. Asta este o informatie tare ciudata. Nicio tara din NATO nu cred ca are o astfel de flota de elicoptere de atac.

  • Pawlyk said:

   Incearca Franta, Germania, UK, etc, toate cu peste 45 de elicoptere de atac, ca sa nu mai zic de SUA ca tot zici “tari NATO”. Si niciuna nu au niste siberieni nervosi in apropiere, deci noua chiar ne-ar “sta bine” cu 45 de Vipere. Dar e mult pana departe si vorbim deocamdata degeaba.

  • sebi said:

   Păi, 2 miliarde de euro pe an ne costa pensiile speciale.

 • Giorgio Moroder said:

  OK. Nemultumiri peste nemultumiri.
  Unu zice ca AH 1 Z este elicopter de pe vremea razboiului din Vietnam. Bon,la asta nu mai are rost nici macar sa-i dai un raspuns.
  Pe urma vine treaba cu “ce sa facem cu 45 de bucati” ? Asta inseamna ca la o tara de dimensiunile Romaniei, ar trebui mai putine ? Pai 45 de elicoptere de atac este un minim necesar, daca vrei sa ai o oarecare relevanta ca putere militara,in apararea teritoriului.Unde mai pui ca la mai putine nu-ti mai merita nici din punct de vedere economic.Decat cu 15 – 20 de exemplare, mai bine mersi frumos, ne lipsim.
  Costuri ? Hai zau, de unde scoateti cifrele alea de 2 mld $ ? Daca 10 bucati sa spunem, se vor fabrica in State si restul in Romania, nu e tot ca si cum le-am cumpara de-a gata pe toate 45, nu-i asa?!
  In fine, ar mai trebui spus ca Romania nu a avut niciodata pana acum in dotare elicoptere de atac, niste arme must have,in conditiile unui razboi modern,purtat chiar si la scara mica. Daca cineva sustine ca IAR 330 PUMA este/a fost un AtackHelicopter, atunci dati-i apa,si trimiteti-l la culcare.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.