9 F-16 sh din Portugalia, 500 de milioane de dolari. Combinatii romanesti!

Romania este foarte aproape de a cumpara avioane de vanatoare. Tara noastra va achizitiona, atentie, 9 F-16 din Portugalia pentru care va plati jumatate de miliard de dolari!

Cand scriam, in urma cu ceva timp, pe Aviatia Magazin si in alte parti, ca intreg procesul de achizitie a “multirolului” va fi un fiasco in care criteriul determinant va fi comisionul, la vedere sau nu, nu ma asteptam la o asemenea combinatie specific romaneasca.

Pe scurt, generalul Stefan Danila, seful Statului Major General, a anuntat, dupa reuniunea NATO de la Sibiu, ca portughezii au 9 avioane gata sa fie trimise in Romania.

Potrivit Jurnalului TVR, aparatele ar urma sa fie livrate tarii noastre in cursul anului viitor, daca partile se vor intelege, insa vor deveni operationale abia din 2017! Nu s-a specificat motivul acestei perioade inactivitate si nici daca A/B-urile din Portugalia (primele variante de F-16) vor fi modernizate pentru a ajunge macar la standardul MiG-ului 21 LanceR.

Mai mult, specialistii din MApN au concluzionat ca cele 9 F-16 sehas pot sa fie folosite de Fortele Aeriene Romane timp de 20 de ani. Dar numai in conditiile in care fiecare avion zboara maxim 200 de ore pe an!

In final, costul de 500 de milioane de dolari a fost coafat frumos intr-un pachet ce include achizitia celor 9 avioane, piesele de schimb, scolarizarea pilotilor si tehnicienilor si modernizarea infrastructurii.

Pentru cei care nu isi mai amintesc, reamintesc faptul ca SUA ne-a ferit 24 de F-16 la mana a doua, de trei ori mai multe si aparate ceva mai noi, in timp ce Saab si guvernul suedez au propus 24 de Gripen-uri noi pentru un miliard de euro! Pai sunt macar comparabile ofertele astea doua cu “alegerea” MApN?

Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of