A doua femeie pilot de supersonic din Fortele Aeriene Romane

Foto: Baza 71 Aeriana
Daca va place aviatia, si cred ca va place altfel n-ati mai fi aici, stiti deja povestea Simonei Maierean, prima femeie pilot de supersonic din istoria Fortelor Aeriene Romane. Ei bine, chiar daca ea a trecut de ceva vreme la mansa Spartanului, are acum o urmasa.

Locotenent Romina Mîrza a efectuat recent primul ei zbor in simpla comanda pe MiG-21 LanceR si a devenit astfel a doua femeie pilot de supersonic din Fortele Aeriene Romane. Iar cum cazul Simonei a fost promovat atat de mult, cred ca si Romina merita sa fie cunoscuta. Mai ales ca-s motive multe.

Asa cum am scris pe Facebook ceva mai devreme, am urmarit de la distanta cariera Rominei, prin intermediul articolelor de presa. De la admiterea in Academia Fortelor Aeriene, acolo unde a intrat prima, cu 9.85 la examenul de admitere, la zborul cu IAK-ul de la Bobocu si ajungand pana la trecerea pe Soim de la Bacau.

Ajunsa in Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, Romina Mîrza, de loc din comuna Taga, judetul Cluj, practic o localnica, a facut trecerea pe MiG-ul 21 LanceR, iar recent a zburat pentru prima data in simpla comanda, devenind a doua femeie pilot de supersonic.

Am repetat cam mult treaba asta, nu? Ei bine, mie mi se pare foarte important. Simona a fost un deschizator de drumuri, dar prin trecerea la Spartan parca a lasat ceva neincheiat. Asta nu inseamna in niciun caz ca ii judec eu decizia. Dimpotriva! A avut si are toata libertatea de a alege ce este mai bine pentru ea si pentru cariera ei.

Insa mie mi se pare ca a ramas un capitol neterminat. Cu Romna Mîrza pilotand LanceR-ul sper ca acest capitol sa fie incheiat.

Oricum, felicitari, Romina! Sper sa nu exagerez, insa revin la ideea capitolului inca deschis. Au fost Alexandra Cramar si Nicoleta Udrescu cele care au deschis drumul cu brevetele de pilot militar, prima pe Hercules si cea de-a doua pe Soim, a venit Simona Maierean cu trecerea pe 21, iar acum Romina are sansa de a incheia acest ciclu atunci cand va deveni pilot operational de LanceR si va executa misiuni de lupta.

5
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
IngridandiAdineamtu tiganuJohann Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johann
Guest
Johann

Bravo ei!
Zbor bun!

neamtu tiganu
Guest
neamtu tiganu

citeam pe undeva ca femeile au niste proprietati biologice care le face mai potrivite in rolul de pilot cu factor de sarcina mare.

Adi
Guest
Adi

E corect, foarte simplificat: au masa mai mica si inaltime mai mica, in caz de suprasarcina se aduna mai putin sange in picioare si au sanse mai mici sa faca varice de la asta.

andi
Guest
andi

…eu credeam ca au sanse mai mici faca black-out:-)

Ingrid
Guest
Ingrid

O corectie. “Drumul” a fost deschis de prima promotie de fete pilot militar in 1989. Prima grupa de piloti militari formata din 19 fete.