Home » Aviatie civila, featured, headline

Aeroportul Tuzla, deschis traficului international de calatori si marfuri

30 October 2012 2 Comments

Litoralul romanesc ar putea avea un nou aeroport international, cel din Tuzla fiind pe punctul de a fi deschis traficului de calatori si marfuri.

Conform unui proiect de Hotarare de Guvern, initiat de Ministerul Transporturilor, Aeroportul Tuzla va fi deschis traficului international de calatori si de marfuri. În acest scop, actul normativ prevede înfiintarea punctului de trecere a frontierei de stat si a punctului vamal.

Masura este luata la solicitarea firmei Regional Air Services, proprietar si administrator al aeroportului, care detine „Certificatul de autorizare aerodrom”, eliberat de Autoritatea Aeronautica Civila Româna.

În prezent, aceasta desfasoara, pe Aeroportul Tuzla, operatiuni aeriene de transport public, aviatie generala si lucru aerian. În 2010, s-a înregistrat un trafic de 15.062 pasageri, iar în anul 2011, de 13.948 pasageri.

Regional Air Services SRL este autorizata sa efectueze si zboruri cu elicoptere deasupra marii. Ea are în operare elicoptere capabile sa participe la operatiuni de cautare – salvare deasupra Marii Negre, precum si la transportul personalului la platforme petroliere pozitionate în afara apelor teritoriale ale României.

Prin pozitia sa geografica, Aeroportul Tuzla asigura operarea în conditii optime (încarcatura maxima si consum minim de combustibil) a aeronavelor angajate în operatiunile aeriene deasupra Marii Negre. Executarea unor astfel de zboruri de pe Aeroportul International „Mihail Kogalniceanu”, situat la distanta mai mare fata de tarm, face sa creasca costurile (încarcatura mai mica si consum mai mare de combustibil), fiind necesara totodata penalizarea aeronavelor la încarcatura comerciala, pentru a se asigura operarea în siguranta a acestora, se arata în referatul de motivare a proiectului de act normativ.

fly-ra.com

Foto: Bogdan Belu

2 Comments »

  • Pips said:

    Pentru cei care nu stiu asta deja, Tuzla este singurul aeroport din tara care nu a primit niciodata finantari nerambursabile sau ajutoare de stat si singurul care plateste impozit pe teren. Este cel mai dezavantajat aeroport din Romania. In ciuda acestui fapt, a fost premiat in anul 2009 de catre Airport Formum drept “cel mai dinamic aeroport din Romania” si ocupa locul 4 in ceea ce priveste numarul de miscari de aeronave si un loc fruntas in ceea ce priveste numarul de pasageri.

  • Mișuu said:

    Un lucru intelept! Aeroportul Tuzla este singurul aeroport din România care a construit infrastructura aferentă punctului de trecere a frontierei în perfectă conformitate cu manualul Schenghen și singurul care a susținut cheltuiala din bugetul propriu !

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.