Aerostar poate moderniza avioanele MiG-21 ale Croatiei

mig 21 croatiaCompania Aerostar Bacau are sanse mari sa modernizeze avioanele MiG-21 ale Fortelor Aeriene Croate.

Guvernul croat a luat decizia de a renunta, momentan, la achizitia aparatelor multirol, urmand ca armata sa se bazeze in continuare pe MiG-21.

Astfel, au inceput sa caute companii care ar putea sustine un asemenea proces de modernizare cu un pret cat mai mic. Si au gasit doua, Aerostar Bacau, din Romania, si SE Odessa Aircraft Plant, din Ucraina.

Romanii sunt favoriti pentru ca, in 2003, au fost contractati de croati pentru reparatia capitala si modernizarea a opt aparate MiG-21 bis.

Totusi, ucrainienii au un mare avantaj, acela ca pe langa modernizare si RK pot livra “la cheie” si cateva MiG-uri aditionale. Iar cum guvernul croat isi doreste achizitionarea a cel putin doua MiG-uri 21, pentru a completa efectivul unei escadrile, balanta se poate inclina in favoarea vecinilor din nord.

Ambasadorul Ucrainei in Croatia, Alexander Lavachenko, a anuntat ca exista opt MiG-uri 21 care isi asteapta clientii la Odessa.

Presa de la Zagreb sustine ca Aerostar si SE Odessa au inaintat deja ofertele pentru modernizarea avioanelor. Romanii ar solicita 18,6 milioane de euro iar ucrainienii doar 13,9 milioane de euro.

Diferenta este semnificativa, insa nu se stie care este nivelul modernizarii propus de cele doua firme, Aerostar putand aduce MiG-urile la standardul LanceR, folosit cu succes de Fortele Aeriene Romane de aproape 15 ani.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of