Home » Aviatie militara, featured, headline

AIR SOLUTION 2013 – Exercitiu bilateral romano-sarb | Foto

30 May 2013 No Comment

28.05.2013_Bilateralna vazduhoplovna vezba Air Solution 2013 D_BandaIn zilele de 28 si 29 mai s-a desfasurat exercitiul bilateral romano-sarb “AIR SOLUTION 2013”. Au participat Fortele Aeriene Romane si Fortele Aeriene Sarbe, bazale de la Campia Turzii, Timisoara si Batajinica fiind cele de pe care s-a operat.

“AIR SOLUTION 2013” a fost unul dintre cele mai mari exercitii bilaterale organizate in acest an, dupa cum au marturisit organizatorii. Scopurile lui au fost multiple, dupa cum urmeaza. Pe de o parte s-a dorit exersarea misiunilor de politie aeriana; pe de alta parte s-a dorit un schimb de experienta romano-sarb in privinta executarii acestui de tip de misiune; de asemenea, s-a vrut exersarea in comun a misiunilor “cautare-salvare”; nu in ultimul rand, s-a vrut cresterea gradului de interoperabilitate intre Fortele Aeriene Romane si cele Sarbe.

Pentru ca a fost planificat sa dureze doua zile, exercitiul a fost impartit in doua. Primul scenariu a presupus ca avioane de transport din cele doua tari sa decoleze si sa se comporte ca potential agresori. Avioanele aflate in alarma au decolat, au interceptat transportoarele, le-au identificat si le-au fortat sa aterizeze pe cel mai apropiat aerodrom. Misiunile au fost executate atat dupa standardele sarbe, cat si dupa cele ale romanilor.

A urmat apoi un nou scenariu, acela de a sprijini statul vecin in misiuni de lupta. Au zburat in comun patru aeronave sarbe G-4 Super Galeb si doua MiG-uri 21 LanceR “tricolore”

In cea de-a doua zi am avut alt scenariu, elicopterele celor doua forte aeriene fiind implicate in misiuni de cautare si salvare a unor piloti care au fost nevoiti sa se catapulteze deasupra teritoriului inamic. Doua elicoptere Mi-17 sarbe au operat de la Timisoara in timp ce doua Pume romanesti au fost trimise la Batajnica pentru aceasta misiune.

Cele doua parti s-au declarat incantate de rezultatul exercitiului care, spun oficialii, a fost de un real folos.

Romania a participat la operatiuni cu aeronave C-27J Spartan, MiG-21 LanceR si IAR-330 Puma, de la Flotilele Aeriene 71 si 90, in timp ce vecinii sarbi au pus la bataie absolut tot ce aveau pe aerodromul Batajnica, adica AN-26, G-4 Super Galeb, MiG-21, MiG-29, Mi-8 si Mi-17.

Avem un clip video referitor la exercitiu, via TurdaNews

Si cateva imagini surprinse in timpul operatiunilor, via Ministerul Apararii Sarb

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.