Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured, headline

Airbus va construi elicoptere Super Puma la Brasov

17 November 2015 4 Comments

airbusBine, stirea nu este veche, dar revine in actualitate pentru ca s-a pus piatra de temelie, simbolic desigur, a viitoarei fabrici de elicoptere Super Puma din Romania. Si avem si cateva detalii interesante.

Prin urmare, Airbus Helicopters planuieste sa mute treptat productia elicopterului AS332, in variantele C1e si L1e, la Brasov incepand cu anul 2017, pentru ca din 2019 Super Pumele sa fie fabricate in majoritate aici, intr-un ritm de 15-20 de aparate de zbor pe an.

Airbus intentioneaza sa implementeze la Brasov o linie de productie cu destul de multe inovatii, care ar urma sa permita fabricarea unui elicopter de la zero in numai 11 luni.

In prima faza, la Brasov vor fi produse Super Pumele C1e, varianta mai scurta, insa din 2019, cand uzina va opera la capacitate maxima, si mai varianta mai lunga, L1e, va fi “romaneasca”.

Un alt lucru interesant este ca noua companie care va opera uzina va fi detinuta in totalitate de Airbus Helicopters, IAR Brasov fiind cumva scos din joc, desi va ramane centru de mentenanta si reparatii pentru Pume.

Si inca ceva foarte interesant. Airbus Helicopters spera ca va fi urmat la Brasov de cativa producatori de subansamble, printre care si “motoristul” Turbomeca.

4 Comments »

 • Jap said:

  Fabricate? sau asamblate?

  • LanceR said:

   Fabricate. Cica vreo 35% din tot procesul va fi romanesc si se vor semna comenzi inclusiv cu producatorii romani de subansamble.

 • Cezar said:

  Problema e ca vad o canibalizare pe produs cu IAR Brasov. Asta nu e bine deloc! Desi la prima vedere pare un fel de Dacia-Renault, dica categorii diferite de pret si gama relativ distinct, nu e chiara asa. E mai degraba Opel si Chevrolet, care s-au impartit clientii intre ele, desi tocmai asta incercau sa evite! Poate gresesc, sper sa da! 🙂

  • LanceR said:

   Nu prea intra peste IAR pentru ca elicoptere;e Airbus vor fi pt piata civila. Si din cate au spus pana acum, nu vor face mentenanta, doar fabricatie.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.