Home » Aviatie sportiva, featured, headline, Spectacole aviatice

Airshow la Clinceni. Plusuri si minusuri

1 June 2016 9 Comments

clinceniAm ramas dator cu o mana de cuvinte despre mitingul aviatic de la Clinceni, in ansamblul sau, asa ca ma grabesc sa ma achit acum si aici.

Din punctul meu de vedete, airshow-ul a avut mai multe parti negative decat pozitive, ori asta nu e bine deloc. Cu ce vreti sa incep, cele pozitive sau cele negative? Bine, cu cele negative, ca-s mai multe.

E greu de spus ce-a fost mai putin impresionant, ca sa nu folosesc expresii mai dure, la Clinceni si asta pentru ca-s doua chestii care m-au deranjat aproape la fel de tare. Ei bine, primele lucururi sa fie primele, e deranjanta deja liniaritatea mitingurilor organizate de Aerocubul Romaniei prin aerocluburile teritoriale. Adica atunci cand stii de acum un an, doi, trei, patru cum se va desfasura totul cu greu iti mai gasesti motivatie sa mergi.

Iar la aceste airshow-uri chiar stii absolut tot. Nu e nicio surpriza, nici macar o schimbare a ordinii evolutiilor. Nimic, zero absolut la capitolul asta.

Hawks of Romania, atat de laudati si de apreciati, pe buna dreptate, mi se par intr-un regres destul de abrupt. Nu doar ca nu au introdus niciun element nou de o buuuunaaa bucata de timp, dar programul lor e tot mai scurt si mai lipsit de spectaculozitate. In ritmul asta, peste vreo doi ani ii vad facand vreo doua treceri in formatie si gata.

Inteleg ca discutia e mai ampla, ca nu-s bani, poate nu-s nici piloti potriviti, nu sunt multe. Dar daca nu-ti permiti o formatie de cinci, atunci fa-o de patru. De trei. O formatie de trei care are un program variat si spectaculos e mult mai atractiva pentru public decat una de cinci care-ti face trei treceri si-o rupere pe final.

Sa nu-i uit pe militari. Nu stiu cine a avut ideea geniala, sunt sigur ca nu pilotii, dar Pumele si Spartanul au fost un fel de n-ar mai fi. Adica o singura trecere? Serios? Puteau macar sa se intoarca tot pe deasupra zonei de airshow inainte de a reveni la Otopeni, in loc s-o ia prin spate?

In cele din urma, ceva care ma tot zgarie pe retina sunt cei care vand diverse produse la airshow-uri. Prietene, am mai vazut preturi nesimtite, dar sunt cate unii care ating un nou nivel. Mai ales ca nu trebuie sa fii inginer ca sa ai o idee despre cat costa procesul de fabricatie al unor produse pe care ei le vand cu adaos comercial de un milion la suta. Pai eu daca as fi organizator de asemenea eveniment le-as cere listele de preturi inainte si pe aia ultra nesimtiti i-as invita politicos sa-si vanda chestiile in Obor! Stiti cum e sa vii, ca parinte, cu un copil la airshow, sa-i arati ce frumoasa e aviatia, si cand iti cere o macheta, un tricou, o sapca sa-ti stea inima cand auzi pretul?

Pentru ca m-am plimbat si prin zona “comerciala” am auzit neasteptat de multi parinti care le spuneau celor mici ca le vor lua “data viitoare” ceea ce isi doresc. Si pentru ce? Pentru ca unii vor sa-si scoata cheltuiala productiei intregului lot cu 3-4 vanzari? Serios?

Bun, punctele pozitive sunt doua, Gica Stancu si Andrei Serbu.

Despre evolutia comandorului Stancu v-am povestit pe larg. Andrei, in schimb, este omul care salveaza impresia lasata de Hawks. Este omul responsabil cu spectacolul, omul care te antreneaza si te face sa uiti de trecerile destul de banale ale formatiei. La Clinceni a avut o trecere la foarte joasa inaltime care le-a dat multora emotii.

Intentionat sau nu, mie mi s-a parut ca a venit mai jos decat voia, Serbu a smuls nu doar aplauze, ci si murmure de apreciere.

La capitolul mentiuni pozitive as vrea sa remarc evolutiile solo ale lui Laci Ferencz, cu Extra 330 SC, si Dan Stefanescu, cu IAK-52. Ambii meseriasi si spectaculosi.

Cam asta a fost Clinceniul 2016 in opinia mea, repet ca sa nu se inteleaga iarasi cine stie ce. Daca cineva are alta opinie este extrem de liber sa si-o exprime.

9 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.