Home » Aviatie militara, featured, headline

Apropo de Politie Aeriana, portughezii ne compara cu Islanda si statele baltice

29 June 2015 One Comment

Foto: Forca Aerea Portuguesa

Foto: Forca Aerea Portuguesa

Portughezii ne compara cu Islanda si statele baltice atunci cand vine vorba de Politie Aeriana. Nu, n-am spus-o eu, deci nu ma injurati inca.

Pentru ca misiunea celor patru F-16 lusitane de la Campia Turzii se apropie de final, oficialii Fortelor Aeriene Portugheze au zis ca e timpul pentru o scurta informare.

Si fara alte introduceri, hai sa vedem ce scriu ei in aceasta informare a prezentei celor patru avioane in Romania:

“[…] Operatiunea Falcon Defence 15 din cadrul Assurance Measures, adoptate de NATO cu scopul de a promova securitatea si apararea colectiva in flancul sudic al Europei. Fortele Nationale au avut si scopul de a efectua misiuni de antrenament alaturi de Fortele Aeriene Romane si alti parteneri aflati in regiune pentru a pregati si consolida procedurile de operare ale coalitiei in cadrul operatiunilor de protejare a spatiului aerian al NATO. Portugalia, care a mai efectuat misiuni similare in Lituania, in 2007 si 2014, precum si in Islanda, in 2012, intareste inca o data contributia nationala la coeziunea si efortul militar al aliantei […]”

Am subliniat ce mi se pare mie foarte interesant, textul integral, care nu e foarte lung, il gasiti aici.

Si-acum putina istoria. Fortele Aeriene Portugheze au participat la misiunile Baltic Air Policing, de protejare a spatiului aerian al statelor baltice, in perioadele 1 noiembrie 2007 – 16 decembrie 2007 si 1 septembrie 2014 – 1 ianuarie 2015. In cadrul misiunilor Icelandic Air Policing, portughezii au fost detasati la Keflavik in perioada 7 august 2012 – 20 septembrie 2012.

De notat ca statele baltice si Islanda nu au Forte Aeriene capabile sa asigure integritatea spatiului aerian, motiv pentru care apeleaza la NATO pentru misiunile de Politie Aeriana.

Ironia face ca in 2007, imediat inaintea primei misiuni portugheze, Fortele Aeriene Romane sa fi participat la o rotatie din cadrul Baltic Air Policing, Baltica 2007, cu patru avioane MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii.

Pare-se ca roata se intoarce din moment ce Fortele Aeriene Portugheze considera “exercitiul” Falcon Defence 15 similar cu misiunile de lupta din statele baltice si Islanda…

Nici nu conteaza, probabil ca tot eu o sa fiu criticat si/sau injurat pentru ca nu inteleg subtilitatile unui asemenea exercitiu, pentru ca scriu prostii, pentru ca exagerez, pentru ca scot lucrurile din context si cate si mai cate. Deci stati linistiti, totul e bine, in niciun caz nu ne putem compara cu balticii sau islandezii. Chiar daca o scriu negru pe alb chiar partenerii din NATO…

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.