Armamentul pentru „noile” F-16. Inca o „teapa” in bugetul RomanieiRomania buys weapons for its „new” F-16 squadron

Read Time:5 Minute, 22 Second

f-16 armeDupa cum stiti, Romania va cumpara 12 avioane multirol F-16. Aparatele sunt achizitionate la mana a treia din Portugalia, care la randul ei le-a primit gratis din SUA in urma cu vreo doua decenii.

Daca din Portugalia luam avioanele, armamentul va fi achizitionat direct din Statele Unite. Tot fara licitatie, tot fara transparenta, intr-un proces de achizitie pe care scrie apasat „TEAPA”. Asta pentru cine vrea sa vada.

Ministerul Apararii din Romania nu a anuntat nici pana acum ce anume va cumpara, cu cati bani si cum anume se imparte aceasta suma. Noroc cu strainii.

Stim, de la oficiali portughezi, ca valoarea contractului de cumparare a celor 12 avioane F-16 este de 186 milioane de euro. A spus-o ministrul Apararii de la Lisabona, Jose Pedro Aguiar-Branco, cu gurita lui, jubiland chiar cu privire la afacerea de zile mari pe care a facut-o tara lui pe carca contribuabilului roman.

Mai recent, Defense Security Cooperation Agency, DSCA pe scurt, a notificat Congresul American cu privire la armamentul pe care Romania vrea sa-l cumpere din State pentru escadrila de F-16. In ordinea numerelor de pe tricou, „noile” avioane multirol ale Fortelor Aeriene Romane vor avea urmatoarele:

* 13 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
* 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
* 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
* 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
* 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
* 4 AIM-9M CATMs
* 48 LAU-129 Launchers
* 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
* 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
* 4 AGM-65 CATMs
* 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
* 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

In plus, americanii nor asigura piese de rezerva pentru eventualele reparatii si suport tehnic pentru integrarea armamentului. Cat costa afacerea asta, poate va intrebati? Ei bine „the estimated cost is $457 million”, ca sa-i citam tot pe cei de la DSCA.

Desi, macar teoretic, armementul si echipamentul luat cu aproape juma’ de miliard de dolari este nou, nici vorba despre vreun program de offset si asta o spun, ati ghicit, tot americanii: „there are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.”

Ca sa fie clar pentru toata lumea, armamentul si echipamentele ce vor fi achizitionate din SUA reprezinta o dotare medie spre insuficienta pentru escadrila de F-16. Vorbim, foarte probabil, despre echipamente aflate pe cine stie ce stocuri americane si trantite pe aparatele noastre oarecum in scarba, pe modelul „luati cateva d-astea, luati si chestiile astealalte si, iata, am gasit in depozit trei d-astea care sigur va vor trebui”.

Sigur, sa admitem ca suntem o tara de mana a treia si ca asta e tratamentul pe care il primim din partea celor „mari”, putem trai cu asta. Deranjeaza insa enorm doua aspecte.

In primul rand, dupa toate calculele, avand cel mai scump pret, ba chiar si ceva in plus, cum ar fi un adaos comercial de 200%, pachetul acesta de armament nu avea cum sa coste mai mult de doua sute de milioane de euro. Oricat s-ar fi chinuit sa-i umfle pretul, exista o limita. E ca atunci cand cumperi zeci de autoturisme Dacia Duster pentru parlamentari. Nu poti plati pentru ele 300 de milioane de euro oricat te-ai chinui.

In al doilea rand, Romania renunta la orice pretentie de offset. Offsetul este un program de investitii al celui care vinde echipamentul militar in statul care cumpara respectivul echipament. Mai simplu, daca tu, Romania, cumperi arme pentru F-16 in valoare de 450 de milioane de dolari, atunci companiile americane de la care le cumperi se angajeaza sa investeasca in industria ta 80-100 de milioane de dolari, poate si mai mult, in functie de acord. Pe guvernantii nostri nu i-a interesat insa acest lucru. Intr-o vreme tot mai dificila din punct de vedere economic, cu tot mai putine locuri de munca, Guvernul Ponta refuza investitii straine directe de cateva sute de milioane de euro, mai intai prin cumpararea unui tip de avion la mana a treia si apoi prin neemiterea vreunei pretentii cu privire la offset in cazul armamentului.

Nu trebuie sa fii vreun reputat analist politico-militar ca sa vezi ca aceasta achizitie de avioane multirol este una profund antinationala, fara vreun temei economic, in totala lipsa de respect la adresa banului public.

Sigur, Fortele Aeriene vor avea inca 15-20 de ani avioane pentru a-si indeplini misiunile de Politie Aeriana, insa doar atat. f-16 armeAs you know, Romania will buy 12 F-16 multirole fighters. The jets are purchased a third hand from Portugal, country which got them for free from U.S., over two decades ago .

If Portugal sales the planes, weapons for F-16s will be purchased directly from the United States. Without a tender, without transparency, all in a procurement process on which appears clear the word „robbery”. That’s for who want to see this.

Romania ‘s Defense Ministry hasn’t yet announced what will buy, with how much money and how this money is divided. Thanks to strangers for those details.

We know from Portuguese officials that the contract for 12 F-16s is worth 186 million euros. Recently, the Defense Security Cooperation Agency (DSCA) notified the Congress that Romania wants to buy some weapons from the States for its F-16 squadron .So, the „new” multi-role aircraft of the Romanian Air Force will have the following :

* 13 Embedded Global Positioning Systems / Inertial Navigation Systems ( EGPS / INS ) with GPS Security Devices, Airborne
* 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
* 30 AIM – 120C Advanced Medium Range Air -to -Air Missiles ( AMRAAM )
* 5 AIM – 120C Captive Air Training Missiles ( CATMs )
* 60 AIM – 9M Sidewinder Missiles
* 4 AIM – 9M CATMs
* 48 LAU -129 Launchers
* 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
* 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
* 4 AGM-65 CATMs
* 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
* 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

The total value of the contract is, pay attention please, $457 million!!! Beside the military equipment, the US will provide assistance and support, plus some spare parts.

So, here we are. We’ll buy 12 (very) old fighter jets, we’ll buy a hand full of old fashioned weapons and equipments and we’ll relly on those to assure our aerial security for the next 20 or so years. Now that’s a business. NOT!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Armamentul pentru „noile” F-16. Inca o „teapa” in bugetul RomanieiRomania buys weapons for its „new” F-16 squadron

  1. Sunt curios ce putem refolosi din armele de pe Lanere, de pe alea de le vom trage pe drepta in viitorul apropiat, odata cu intrarea in serviciu a celor 12 rapciugi portufgeze. In rest, din tot ce putem da jos de pe ele, ce mai putem recupera si folosi asa incat sa compensam oarecum lipsa investitiilor serioase in echipare acestor vechituri sau poate ceva pentru Soimi? Asta depinde si de cat de compatibile pot fi ele… Oare radarele alea Elta ce mai puem face cu ele, ca din cate stiu sunt inca bune/performante si relativ noi!?

    1. Foarte putine. Si nimeni n-are interesul sa ne ajute la integrarea lor. Americanii vor sa ne vanda arme noi, politicienii vor sa le cumpere. Ce e pe LanceR-e va fi canibalizat cat va ramane MiG-21 in dotare, inca macar 10-15 ani.

  2. Lasand la o parte faptul ca afacerea este paguboasa pentru Romania, adica sa cumperi 12 avioane F-16 modernizate dar la mana a 3-a de la portughezi si sa investesti in acest program aprox.820 milioane Euro!!!, trebuie precizat ca se puteau scade costurile pentru inarmarea acestoe avioane daca se prelua armamentul aer-aer si aer-sol de la avioanele MiG-21 Lancer, aflate in uz dar care vor fi in curand scoase din exploatare, astfel:
    – rachetele aer-aer Rafael Pyhton3 si Matra R-550 Magic2 pot fi cu usurinta adaptate la F-16 (belgienii si israelienii le-au folosit pe avioanele lor F-16)
    – bombele clasice Mk82 si Mk83 sunt comune
    – bombele dirijate Elbit Opher si Lizard au fost deja adaptate cu succes de israelieni pe avioanele lor F-16
    – containerele ECM Elta El-8222R au fost deja adaptate cu succes de israelieni pe avioanele lor F-16
    – containerele de vizare Rafael Lighting au fost de multi ani folosite pe F-16 de americani, israelinei si alte state care detin F-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->Ryanair lansează cursa Bucureşti – Dublin<!--:--><!--:en-->Ryanair flies from Bucharest to Dublin<!--:-->
Next post <!--:ro-->Dubai Airshow 2013: Boeing primeste comenzi uriase in prima zi<!--:--><!--:en-->Dubai Airshow 2013: Order boom for Boeing<!--:-->