Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured, headline

Armata romana ar putea avea mini-UAV 100% autohton. Prototipul e gata | Video

23 January 2015 3 Comments

uavArmata romana ar putea avea in anii urmatori un mini-UAV 100% autohton, produs in tara dupa un proiect al specialistilor Ministerului Apararii.

Prototipul este gata, fiind prezentat public prin intermediul unui material al celor de la Digi 24. Asa cum era insa de asteptat, nu exista comenzi pentru produsele de serie. Nu stim deocamdata cum stam cu interesul.

“Mini UAV-ul sau, în traducere populară, avionul fără pilot, este capabil să spioneze acţiunile inamice de la sol pe o rază mai mare de 10 kilometri. Este înălţat în aer şi poate fi coordonat de orice militar. Aparatul poate zbura la o înălțime de peste 1.500 de metri. În cele mai multe rânduri însă nu depășește 500, în cazuri reale. La sol are o comandă nu mai mare de dimensiunea unui rucsac.

Adrian Alexei, inginer: „Este pupitrul de comandă al avionului. În partea stângă se comandă avionul, se vede ce înregistrează camera video”.

În 2005 a debutat proiectul avionului spion românesc. Câţiva ingineri, angajaţi ai departamentului de armament din Ministerul Apărării, au reuşit după aproape 10 ani să construiască prototipul. Din aer, aparatul poate identifica, stoca şi transmite date filmate inclusiv cu o cameră cu infraroşu.

Adrian Alexei, inginer: „Poate fi folosit pentru supraveghere, monitorizarea diferitelor obiective de interes. Căi de comunicații, obiective statice”.

Marele avantaj al aparatului este că poate fi transportat, instalat şi ridicat de la sol în doar câteva minute. În cazul în care este identificat de inamic, poate ateriza pe orice fel de teren, cu ajutorul unei paraşute speciale. Aparatul a fost testat în teatrul de război din Afganistan, acolo unde a adus militarilor informaţii importante.

Costurile avionului şi sistemului de comandă şi ghidare nu depăşesc acum 30.000 de euro. Mult sub preţul aparatelor de spionaj de acelaşi calibru folosite în marile armate ale lumii. În România, costurile prototipului au fost suportate de Ministerul Apărării, doar că până acum niciun aparat nu a fost comandat.”

Via Digi 24

3 Comments »

  • Jared said:

    Aproape 10 ani,oau,bine ca sau oprit cu cercetarea ca daca ar fi continuat cine știe ce bombardier stelt,supersonic și jmecher ar fi eșit din mîinile astora și mai riscam sa ne dea gringo afară din nato ca le luam pîinea de la gură,30000 de parai bucata? ieftin ca braga ,l-au testat în afganistan foarte bine dar în romînica lau testat?

  • petru said:

    se poate realiza multe lucruri la noi in tara dar avem multa coruptie si dezinteres foarte mare din partea celor ce ne administreaza banul public se vedea si acuma cu noul guvern se vorbeste intruna ca nu sint bani pentru achizitiile armatei 10 la suta adica 10 miliarde pentru dotarile strigente ale armatei ar veni 18 la suta dint pib o nimica toata in comparatia cu risipa care se face pe achizitiile publice si protocoale care cresc vertiginos in fiecare an cu un procent ingrijorator de mare si ca sa dau un exemplu moreni are un transportor blindat saur 2 de care m a p n nu e interesat

  • petru said:

    daca tu ai fi facut un bombardier supersonic ai mai in postura sa cumperi o excadrila de f16 si aea vai de mama ei de cind numai mai zboara versiunile asta de f16 care le luam noi de bune de la portughezi intrebarea se pune de cind numai zboara la americani , ca la ei sub blok 40 numai zboara nimic

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.