Armata romana ar putea avea mini-UAV 100% autohton. Prototipul e gata | Video

Read Time:1 Minute, 37 Second

uavArmata romana ar putea avea in anii urmatori un mini-UAV 100% autohton, produs in tara dupa un proiect al specialistilor Ministerului Apararii.

Prototipul este gata, fiind prezentat public prin intermediul unui material al celor de la Digi 24. Asa cum era insa de asteptat, nu exista comenzi pentru produsele de serie. Nu stim deocamdata cum stam cu interesul.

„Mini UAV-ul sau, în traducere populară, avionul fără pilot, este capabil să spioneze acţiunile inamice de la sol pe o rază mai mare de 10 kilometri. Este înălţat în aer şi poate fi coordonat de orice militar. Aparatul poate zbura la o înălțime de peste 1.500 de metri. În cele mai multe rânduri însă nu depășește 500, în cazuri reale. La sol are o comandă nu mai mare de dimensiunea unui rucsac.

Adrian Alexei, inginer: „Este pupitrul de comandă al avionului. În partea stângă se comandă avionul, se vede ce înregistrează camera video”.

În 2005 a debutat proiectul avionului spion românesc. Câţiva ingineri, angajaţi ai departamentului de armament din Ministerul Apărării, au reuşit după aproape 10 ani să construiască prototipul. Din aer, aparatul poate identifica, stoca şi transmite date filmate inclusiv cu o cameră cu infraroşu.

Adrian Alexei, inginer: „Poate fi folosit pentru supraveghere, monitorizarea diferitelor obiective de interes. Căi de comunicații, obiective statice”.

Marele avantaj al aparatului este că poate fi transportat, instalat şi ridicat de la sol în doar câteva minute. În cazul în care este identificat de inamic, poate ateriza pe orice fel de teren, cu ajutorul unei paraşute speciale. Aparatul a fost testat în teatrul de război din Afganistan, acolo unde a adus militarilor informaţii importante.

Costurile avionului şi sistemului de comandă şi ghidare nu depăşesc acum 30.000 de euro. Mult sub preţul aparatelor de spionaj de acelaşi calibru folosite în marile armate ale lumii. În România, costurile prototipului au fost suportate de Ministerul Apărării, doar că până acum niciun aparat nu a fost comandat.”

Via Digi 24

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Armata romana ar putea avea mini-UAV 100% autohton. Prototipul e gata | Video

  1. Aproape 10 ani,oau,bine ca sau oprit cu cercetarea ca daca ar fi continuat cine știe ce bombardier stelt,supersonic și jmecher ar fi eșit din mîinile astora și mai riscam sa ne dea gringo afară din nato ca le luam pîinea de la gură,30000 de parai bucata? ieftin ca braga ,l-au testat în afganistan foarte bine dar în romînica lau testat?

  2. se poate realiza multe lucruri la noi in tara dar avem multa coruptie si dezinteres foarte mare din partea celor ce ne administreaza banul public se vedea si acuma cu noul guvern se vorbeste intruna ca nu sint bani pentru achizitiile armatei 10 la suta adica 10 miliarde pentru dotarile strigente ale armatei ar veni 18 la suta dint pib o nimica toata in comparatia cu risipa care se face pe achizitiile publice si protocoale care cresc vertiginos in fiecare an cu un procent ingrijorator de mare si ca sa dau un exemplu moreni are un transportor blindat saur 2 de care m a p n nu e interesat

  3. daca tu ai fi facut un bombardier supersonic ai mai in postura sa cumperi o excadrila de f16 si aea vai de mama ei de cind numai mai zboara versiunile asta de f16 care le luam noi de bune de la portughezi intrebarea se pune de cind numai zboara la americani , ca la ei sub blok 40 numai zboara nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Tarom ar putea renunta la Boeing pentru o flota noua de avioane Airbus
Next post Facultatea de Inginerie Aerospatiala a primit un avion AG6 din partea Aerostar