Au fost gasite resturile avionului IAR 81C nr. 371

iar81cO echipa de tineri pasionati de istoria aviatiei au descoperit pe data de 19.05.2013 dupa multe eforturi resturi din epava avionului de vanatoare IAR 81C, numarul 371 apartinind escadrilei 44 Vanatoare.

Avionul s-a prabusit in anul 1944 pe data de 15.07, ora 10 si 20 minute in masivul Piatra Mare in urma unui duel aerian cu un avion american P-51. Pilotul, Adjutantul Aviator Gheorghe Popescu, a murit in timpul duelului aerian dupa cum reiese din procesele verbale de ancheta.

In momentul doborararii sale avionul avea 35,25 ore de zbor.

Echipa din care au facut parte Mihai, Cristi, Felix, Catalin si Horia au localizat si dezgropat resturile motorului si alte cateva piese. Partile majore ale avionului fusesera deja date jos de pe munte in anul 1944, la cateva zile de la prabusire, piesele majore ajungand la Ghimbav. Restul pieselor gasite imediat dupa prabusire au fost si ele luate fie pentru a fi refolosite fie pentru a fi retopite ajungand la IAR Brasov pe data de 1.11.1944 pentru triere.

Avionul a fost reformat pe date de 31.08.1944 si a fost sters din evidentele armatei pe date de 01.03.1945

Fotografiile apartin membrilor echipei care a facut descoperirea si au fost folosite cu permisiunea acestora iar profilul color al avionului IAR 81C nr 371 este realizat de Radu Branzan. Datele istorice privind reformarea avionului provin din informatiile transmise noua de catre istoricul Dan Antoniu.

Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave – www.aopa.ro

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vladimir Jianu Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Vladimir Jianu
Guest
Vladimir Jianu

Cred ca a fost o aventura fantastica a grupului de tineri pasionati de istorie .
Multe felicitari .