Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured, headline

Au fost gasite resturile avionului IAR 81C nr. 371

29 May 2013 One Comment

iar81cO echipa de tineri pasionati de istoria aviatiei au descoperit pe data de 19.05.2013 dupa multe eforturi resturi din epava avionului de vanatoare IAR 81C, numarul 371 apartinind escadrilei 44 Vanatoare.

Avionul s-a prabusit in anul 1944 pe data de 15.07, ora 10 si 20 minute in masivul Piatra Mare in urma unui duel aerian cu un avion american P-51. Pilotul, Adjutantul Aviator Gheorghe Popescu, a murit in timpul duelului aerian dupa cum reiese din procesele verbale de ancheta.

In momentul doborararii sale avionul avea 35,25 ore de zbor.

Echipa din care au facut parte Mihai, Cristi, Felix, Catalin si Horia au localizat si dezgropat resturile motorului si alte cateva piese. Partile majore ale avionului fusesera deja date jos de pe munte in anul 1944, la cateva zile de la prabusire, piesele majore ajungand la Ghimbav. Restul pieselor gasite imediat dupa prabusire au fost si ele luate fie pentru a fi refolosite fie pentru a fi retopite ajungand la IAR Brasov pe data de 1.11.1944 pentru triere.

Avionul a fost reformat pe date de 31.08.1944 si a fost sters din evidentele armatei pe date de 01.03.1945

Fotografiile apartin membrilor echipei care a facut descoperirea si au fost folosite cu permisiunea acestora iar profilul color al avionului IAR 81C nr 371 este realizat de Radu Branzan. Datele istorice privind reformarea avionului provin din informatiile transmise noua de catre istoricul Dan Antoniu.

Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave – www.aopa.ro

One Comment »

  • Vladimir Jianu said:

    Cred ca a fost o aventura fantastica a grupului de tineri pasionati de istorie .
    Multe felicitari .

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.