Avem fabrica de elicoptere. Ce facem cu ea?

elicopterAsadar, avem oficial fabrica de elicoptere in Romania dupa inaugurarea “facilitatilor” de la Ghimbav. Intrebarea este ce facem cu ea.

Ca s-o luam cu inceputul, fabrica de elicoptere nu e chiar corect pentru ca la Ghimbav va avea loc asamblarea finala a elicopterelor. Si nu e putin lucru, desi poate asa ar parea la prima vedere. Fabrica, o sa-i spun totusi asa, va da de lucru catorva sute de romani in mod direct si probabil altor sute, daca nu mai multi, indirect. Si vorbim aici de specialisti, nu de sapatori de santuri.

Bun, daca avem fabrica asta, ce facem cu ea? O sprijinim sau o lasam sa se descurce de capul ei, ca frantuzul e baiat descurcaret?

Eu unul as opta pentru prima varianta si tind sa cred ca asta se doreste si la nivel de guvernare in momentul de fata. Sa explic. Cu numai cateva zile inainte de inaugurarea fabricii, Armata Romana a anuntat ca vrea elicoptere multirol pentru Fortele Terestre, un pas indraznet si surprinzator pentru mine.

La Ghimbav, ce sa vezi, se vor produce elicoptere multirol. E vorba despre “civilul” H-215, dar care are si versiune militarizata. Lucrurile se leaga cumva. La ceremonia de marti, presedintele hollandez a spus cam cat putea de clar ca vrea ca Romania sa cumpere elicoptere.

“Dacă România ar începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. O tradiţie în aeronautică vrea ca acest prim elicopter să aibă un nume românesc.”

Ciolos, premier prin voia tehnocratiei, a spus ca Romania va analiza oferta Airbus. A spus-o cu jumate de gura si la modul general pentru ca nu depinde de el, ci de hotii, pardon – alesii – care vor veni dupa alegerile din iarna. Cert este ca Airbus va inainta o oferta, se vorbeste deja de 10 elicoptere noi-noute care ar costa undeva la 150 de milioane de euro.

Cum fabrica va incepe sa asambleze undeva prin 2018, este de asteptat ca eventualele livrari catre MApN sa se intinda chiar pana prin 2020, orizont de timp suficient pentru a gasi finantare.

Dar are nevoie Airbus de aceasta comanda? Evident ca are! H-215 este si nu prea este atractiv pe piata civila, intentii de cumparare ar fi, insa nu atat de multe. Prin urmare, daca Romania ar veni cu prima comanda de elicoptere, fabrica ar avea si ea un tampon temporal in care isi poate aranja comenzile astfel incat sa lucreze la capacitate optima ani buni de zile.

Ramane intrebarea daca H-215 e bun pentru Fortele Terestre. Buna intrebare, la care cei din Fortele Terestre pot raspunde. Si am sa ii cred pe cuvant orice ar spune, dar numai pana cand vom vedea ce vor cumpara. Pentru ca daca vor lua un echivalent al lui H-215, nou sau second, vor fi de condamnat.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Cînd ne-au vîrît în NATO fără voia noastră,gagii s-au înțeles între ei ce-o să ne vîndă. De la gringo o să luăm rapandule expirate și de la franțuzi belișcoptere. Fuck the Kiowa ar fi zis Hollande,viv la ‘215 băi romînilor.