Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Avioane Craiova repara (scump) doua IAR-99

2 February 2013 9 Comments

avioane_craiovaAvioane Craiova SA a primit o noua comanda din partea Ministerului Apararii pentru repararea a doua aeronave IAR-99. Contractul are o valoare neasteptat de mare, pentru mine cel putin, 10 milioane de lei.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vizitat in decursul acestei saptamani fabrica de avioane din Banie si a anuntat contractul care vine ca o adevarata gura de oxigen pentru olteni.

“Sunt pentru prima dată la fabrica din Craiova. Şi nu am venit cu mâna goală. Aici sunt locuri de muncă care trebuie păstrate. Facem în continuare eforturi ca, în ce priveşte dotarea Armatei Române, să asigurăm comenzi şi societăţilor de profil din ţară cu producţie de tip militar. La insistenţele doamnei primar am obţinut de la primul-ministru alocarea a 100 de miliarde de lei vechi pentru repararea a două avioane la Craiova“, a spus Dusa.

Zece milioane de lei inseamna ceva mai mult de 2,2 milioane de euro. Deci repararea unui IAR-99, operatiune neprecizata, deci doar banuita, ar costa peste 1,1 milioane de euro. Scump, zic, mai ales ca al nost’ ar fi cel mai ieftin avion reactiv de antrenament avansat.

9 Comments »

 • GeorgeGMT said:

  Bre “contractul” are ca scop doar plata salariilor. Repararea avioanelor este facultativa. La noi in tara industria de aparare primeste bani de salarii, in loc sa primeasca comenzi adevarate, iar mai apoi vor inchide fabricile, pe motiv ca oricum nu produc nimic. Asta daca nu le “privatizeaza” primarita din Craiova… hai bre sa fim seriosi…contracte, avioane, reparatii, bancuri! Au pus ochii pe teren!

 • Admin said:

  Eu sper sa nu fie asa. Partea buna e ca amaratii aia care (mai) lucreaza acolo isi vor lua salariile.

 • GeorgeGMT said:

  Bre daca vor salarii si slujbe, ar trebui sa faca galagie sa primeasca comenzi ferme…

 • Admin said:

  Pai nu prea au de unde sa primeasca, in afara de statul roman. Parca s-a incercat ceva cu niste restaurari/ reparatii de avioane civile private, dar am impresia ca a esuat de mult afacerea.

 • Cezar said:

  Daca vor cu adevarat salvarea fabricii de la Craiova, precum si a fortelor aeriene romane, la propriu, nu doar a demnitatii acesteia, singurul lucru acceptabil ar fi crearea unui nou avion reactiv romanesc, unul nou nout, diferit de actualul Soim. Poate ceva similar lui IAR 93, adus in zilele nostre, atat ca perfrmante cat si ca design. Ce lipseste armatei romane astazi? Multe……fortelor aeriene romane? Esentialul….avioanele, Avione Craiova?…..munca. Dupa parearea mea, ne trebuie in prima faza un avion care sa ajute pilotii tineri sa treaca pe noul tip de supersonic pe care-l va utiliza aviatia noastra, modelul biloc, iar monolocul sa poata efectua misiuni de bombardament la sol, incarcat pana-n dinti, precum si misiuni de politie aeriana (bimotor care sa atinga pragul vitezei in supersonic). Sarcina utila acrosata trebuie marita considerabil fata de IAR 99, precum si distanta pe care o poate parcurge sau timpul pe care il poate petrece in aer. La 100 de astfel de avioane produse la Craiova, in decurs de 10 ani sa zicem, se vor rezolva problemele fabricii in urmatorii 15, daca tinem cont de revizii, eventuale modernizari e.t.c. Asta ar fi primul pas. Daca s-ar vrea ca fabrica sa treaca cu bine prin urmatorii 30 -40 de ani, ar putea fii reluat proiectul IAR 95 sau ceva nou, derivat sau nu din acesta. Tinand cont de strategia militare a SUA, de a se indrepta spre Asia pana in 2020 si de a lasa europenilor propria-i aparare, eu zic ca isi are rostul un asemenea proiect. Cand jandarmul cel mare, frate cu tine te lasa descoperit in fara lui Ivan cel rautacios la adresa ta, iar cand aliatul traditional, Franta, nu mai da 2 bani pe tine, cred ca renteaza sa te poti apara singur, pe termen scurt si lung, fara sa mai depinzi de aliati pentru procurarea de armament, asa cum am depinsa mereu. Lucrul asta ne-a ingenunchiat mereu si o poate face si acum. Romania are nevoie nu doar de multirolul IAR 95 ci si de varianta bimotor a lui IAR 95, un fel de F 15 american. La 150 de monomotoare multirol romanesti si 50 bimotoare produse tot la noi, pentru armata romana, Avioane Craiova va deveni perla industrie de aparare in Romania. Daca mai pui ca poti da si ceva la export….. Eu cred necontenit in capacitatea romanilor de a crea ceva competitiv daca sunt lasati sa o faca, nu mai zic sa fie siajutati din afara! Cam asta ar trebui sa fie directia pentru toata industria de aparare romaneasca, nu doar pentru aviatie. In cazul de fata, nu am mai fii doar o gaina in fata unui leu, ci un tigru in fata acestuia. Ivanii s-ar gandi de 2 ori pana sa ricice laba!

 • raikks said:

  @Cezar–Romania nu are bani sa cumpere 12 F-16 de la fiare vechi, iar tu vrei sa construiasca de la zero un avion supersonic? Plus ca numarul dat de tine e nerealist–nici macar pentru vremurile in care fiinta Ceausescu. Si chiar daca ar exista banii si vointa necesara, se vede destul de clar cred ca noi suntem ‘fortati’ sa cumparam avioane din SUA. Motivele imi scapa. De fapt le-am auzit, dar nu le inteleg.

 • Cezar said:

  Cand te gandesti ca totul se leaga de vointa unui om sau a unui grup restrans de oameni, pentru a putea realiza ceva constructiv intr-un anume domeniu, nu poti sa nu respecti si sa apreciezi ambitiile si dorintele cizmarului care a repus Romania pe harta tarilor care doreau mai mult de la propria-i existenta! Noua nu ne trebuiesc bani sau tehnologie, ci vointa……ne trebuie un conducator care sa puna mai presus de orice interes strain, interesela tarii sale. Normal sa americanii vor sa ne dea carutele lor, poate si noi am face la fel daca am fii in locul lor. Mai important e ce vrem noi, iar noi vrem fiare vechi. Ideea e ca, daca se vrea se poate…..dar cu cine!?

 • vasile said:

  ce stim cu totii lipseste motorul,un nou tip de motor de la care se pleaca,iar italieni,englezii nu aduc tehnologie.

 • petru said:

  ma fratilor daca se doreste ca si solutie pentru pachete de avionica putem frefa pe cea israeliana care e cea mai performanta cit despre un nou motor va asigur ca avem n tara o reprezentanta comoti care se ocupa cu testarea motoarelor de avioane civile si militare .Dar la noi nu exista nici macar la nivel de intentie sa se inceapa ceva ,si am vazut un comentariu in care spunea , la noi nu e problema cea mai acuta cum ar fi banii sau finantarea cit e neparea si indiferenta astea sint probleme cele mai acute .AUZEAM ca se comenteaza pe blog prelungirea resursei migurilor 21 e normal ca nu poti sa stai cu 12 avioane mult timp dar astea care le avem nu se mai merita investiti bani in reparatie . Am putea sa luam de la chinezi mai putin zburate si echipate cu motoare mai puternice , si se mareste si autonomia de zbor plus regimul supersonic se mareste durata , dar ca o ultima solutie ar fi reconstructia un supersonic de atac usor cum ar fi ef20 tegershark care din cite am inteles e 8milioane bukata e destul de ieftin pentru un supersonic

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.