Avion sirian, doborat de IsraelSyrian fighter jet, shot down by Israel

su-24Un avion al Fortelor Aeriene Siriene, cel mai probabil un Su-24 Fencer, a fost doborat de armata israeliana. Evreii sustin ca acesta a intrat in spatiul aerian al Israelului, motiv pentru care a fost atacat de sistemul de aparare aeriana.

Circumstantele acestui incident sunt inca neclare, mai ales ca din partea siriana nu exista decat condamnari ale doborarii, nu si explicatii.

Israelul, in schimb, sustine ca avionul a decolat de la baza aeriana Saikal, din estul Siriei, complet inarmat, intr-o misiune de bombardament asupra trupelor antiguvernamentale care actioneaza la granita dintre cele doua tari. La un moment dat, Suhoiul ar fi intrat in spatiul aerian israelian si, dupa un minut si 20 de secunde, a fost doborat cu o racheta din sistemul de aparare Patriot.

Moshe Ya’alon, ministrul Apararii de la Tel Aviv, a declarat chiar ca avionul sirian “s-a apropiat de spatiul nostru aerian intr-o maniera amenintatoare”. Bine, nu stiu cat de amenintator poate fi un singur avion, fie el si Su-24, ca doar pilotii kamikazeau disparut de mult, si oricum nu erau sirieni.

Cert este ca acest incident, daca poate fi numit asa, vine imediat dupa ce SUA si aliatii arabi ai americanilor au inceput sa bombardeze pozitii ocupate de teroristii din Statul Islamic in Siria. Iar daca Bashar Al-Assad n-a prea comentat in prima faza, acum lucrurile s-ar putea schimba. Iar in contextul razboiului ruso-ucrainian, intrebarea fireasca este evidenta: cu ce drept, ca doar ONU nu s-a pronuntat, bombardeaza SUA o tara independenta si suverana?su-24An Israeli Patriot missile battery has shot down a Syrian fighter jet that infiltrated half a mile into airspace controlled by Israel over the Golan Heights on Tuesday morning.

Video footage of the first such downing by Israel of a Syrian jet since 1982 showed two burning sections of the plane falling to the ground and then the parachutes of the pilot and navigator who ejected moments before impact.

Syria immediately condemned the downing of the jet, with state television describing it as an “act of aggression” and linking it to US-led air strikes against Islamic State (Isis) forces in Syria that had occurred earlier.

The jet entered Israeli-controlled airspace a few minutes before 9am and was flying at between 10,000 and 14,000 feet when it was engaged.

An Israeli military source said a “Syrian aircraft infiltrated into Israeli airspace [and was] intercepted in mid-flight, using the Patriot air defence system”.

Military sources and experts described the plane as a Sukhoi 24, which they say had flown from Saikal air base in eastern Syria. They said they believed it had strayed into Israeli-controlled airspace while fully armed on a mission to bomb anti-government groups on the other side of the border.

The Syrian Observatory for Human Rights said the warplane had been bombing areas outside Quneitra, a Syrian town near the Israeli-held side of the frontier, at the time it was shot down.

[Read more on Guardian…]

5 thoughts on “Avion sirian, doborat de IsraelSyrian fighter jet, shot down by Israel

 1. Pai nu bombardeaza chiar tara, ci locatiile teroristilor, de care, cel putin oficial, guvernul sirian se delimiteaza. Dreptul si l-au castigat in momentul in care le-a fost decapitat primul cetatean. Si in momentul in care aia s-au apucat sa ocupe zone bogate in petrol din Irak, ceea ce cred ca ii doare si mai tare. Iar ONU sunt ei, asa ca nu prea mai au nevoie de mandat.

  1. Daca mergem pe logica asta, nici Rusia nu a ocupat Ucraina, ci doar Crimeea, care oricum era delimitata de continent si gazduia trupe ruse. Pentru ca aceasta comparatie a mea in directia asta merge. Nu poti sa pretinzi si sa incerci sa impui niste reguli pe care chiar tu nu le respecti.

   Mergand pe ideea dreptului international, americanii nu au nicio autoritate de a interveni in Siria, fie si in pozitiile ocupate de teroristi, asa cum nu au avut autoritatea de a interveni in Kosovo si cum rusii nu au avut autoritatea de a interveni in Georgia sau Ucraina.

   1. Dreptul international este valabil pentru cei mici, iar Syria sta linistita si nu urla deoarece ii convine de minune ca unul dintre dusmanii sai istorici il ajuta contra insurgentilor care-i ameninta statalitatea, dar mai ales regimul. In Irak cam la fel, plus petrol cat cumprinde lasat pe mana dilailor de extremisti religiosi care nu da bine la buget! Shalom!

    1. Am impresia ca asta cu petrolul tinde sa intre in legenda. Kurdistanul irakian, in frunte cu Irbil, e controlat de SUA. De altfel, intreg razboiul cu Statul Islamic a inceput in momentul in care astia s-au indreptat spre Irbil, noul El Dorado din zona Golfului.

     Controleaza si teroristii ceva campuri petrolifere, dar nu sunt atat de ample si de profitabile pe cat se crede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.