Home » Aviatie civila, featured, headline

Avionul care s-a prabusit in Apuseni a “pierdut un motor”Plane that crash landed in Apuseni mounteni “lost an engine”

21 January 2014 4 Comments

yr-bnpDupa aproape 24 de ore de speculatii, medicul Radu Zamfir, una din persoanele care s-au aflat in avionul BN-2 prabusit luni in muntii Apuseni, a declarat ca aparatul de zbor a “pierdut un motor”.

Medicul a iesit din spitalul din Cluj pe propria raspundere si a sustinut o conferinta de presa. Cea mai interesanta declaratie este urmatoarea:

“Totul a decurs initial bine. Pe parcursul trecerii muntilor a survenit un val de ceata, avionul a givrat, a pierdut inaltime, a pierdut un motor, am vazut copacii de aproape, apoi ne-am recules de la fata locului. Care mai traumatizati, care mai prinsi in avion.”

Prima explicatie a unui martor al accidentului nu clarifica totusi decat intr-o mica masura evenimentele care au dus la aterizarea fortata. Sunt in continuare multe intrebari fara raspuns, asa cum am aratat si in alte articole.

Dincolo de isterie, avionul de ce a cazut?

Din ce spune medicul Zamfir, prima problema intampinata de echipaj a fost ceata. Ori problema este ca ceata nu apare decat la o inaltime destul de mica fata de sol, una la care avionul pilotat de Adrian Iovan nu avea ce sa caute. In plus, stim de la ROMATSA ca pilotul comandant a solicitat sa zboare la o altitudine mai mica.

Cel mai interesant aspect este insa cel al motorului care a cedat. Avionul BN-2 este bimotor si poate sa zboare cu un singur propulsor. Daca insa aparatul se afla la mica inaltime, in ceata, cu (mai multa) confuzie in cockpit, cedarea unui motor ar putea fi factorul decisiv in prabusire.

Primele imagini cu epava avionului BN-2 aterizat fortat in Apuseni | Foto

Asteptam asadar cu nerabdare rezultatelor multimii de rapoarte ce vor fi facute de institutiile abilitate, in special cele despre starea tehnica a avionului BN-2.yr-bnpA passenger of the BN-2 airplane that crash landed monday in the Apuseni mountains says that the plane “lost one engine” moments before crashing.

Dr Radu Zamfir is one of the survivors and the only one who talked about this incident.

“Initially all went well. During the passage over the mountains, we came across a wave of fog, plane started icing, lost height, lost an engine, then I saw trees up close and then we picked ourself from the wreck”, said the doctor.

4 Comments »

 • Jap said:

  Dacă m-ai ținea mult conferința de presă medicul ne spunea că a trecut cu brio top ganul.

  • Admin said:

   Trebuie inteles si omul, a trecut printr-un soc probabil unic in viata.

 • sfg said:

  mi se pare absurd ca se tot bate apropo de ceata, ca apare la inaltime mica, iar acesta nu avea ce cauta acolo… sper ca este evident ce conditii meteo ciudate au fost anul asta, cu ceata in fiecare zi si fluctuatii mari de temperatura pe temen scurt. este evident ca aceste fenomene sunt niste anomalii necaracteristice perioadei si chiar tarii noastre. eu cred ca a fost ceata chiar si la inaltime mai mare. pe langa asta, desi exista posibilitatea zborului cu un singur motor fara probleme(o stiu la an-24,26 dar se aplica probabil si la bn-2) in caz de avarie, conditiile atmosferice nefavorabile plus givrajul plus faptul ca avionul era plin(deci greutate mare) au facut probabil imposibil zborul cu un singur motor. eu banuiesc ca toate acestea s-au intamplat rapid iar intoarcerea din drum probabil n-a mai putut fi o optiune. in general ceata apare la schimbarile bruste de temperatura

  • Admin said:

   “Argumentul” ceata e absurd pentru ca Iovan a primit aprobarea pentru un zbor IFR. Ori cand zbori IFR, dupa umila stiinta, ar trebui sa te intereseze putin spre deloc o zona cu ceata.

   Sigur, givrajul, oprirea unui motor, alta problema mecanica, toate pot fi argumente solide. Insa repet, echipajul nu a declarat stare de urgenta, nu a anuntat ca avionul ar avea probleme.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.