Belgia pune F-35 pe hold si se uita la Rafale si F-16 modernizat

Foto: Dassault
Belgienii au facut si ei o mica “bulgareasca” si, dupa ce ministrul apararii a anuntat ca scoate din discutia despre achizitie Rafale si un pachet de modernizare a batranelor F-16, premierul a intervenit cu un “la loc comanda!”

Concret, nu cu mult timp in urma, ministrul Steven Vandeput sustinea ca un eventual program de modernizare al avioanelor F-16 nu este realistic, iar o evaluare a omniroalelor Rafale nu va fi facuta deoarece Dassault nu ar fi urmat procedurile.

Asta insemna ca F-35 era cam sigur de achizitie, concurand cumva de unul singur.

Numai ca premierul Charles Michel a dat peste cap toate calculele, anuntand vineri ca Ministerul Apararii va evalua temeinic toate optiunile. Asta inseamna ca se vor studia posibilitatile de modernizare si de prelungire a resursei pentru F-urile 16 AM/BM operate de Belgia in prezent, dar si ca se vor solicita detalii suplimentare din Franta cu privire la oferta pentru Rafale.

In momentul actual, Belgia analizeaza trei optiuni: modernizarea F-urilor 16, achizitionarea unor noi avioane, aici concurand F-35 si, posibil, Eurofighter ( a fost trimisa o oferta, insa opinia generala este ca Typhoon-ul nu poate concura cu 35-ul) sau implicarea intr-un proiect de dezvoltare a lui Rafale alaturi de Franta.

Ultima optiune este si cea mai interesanta, Dassault fiind dispusa sa ofere transfer tehnologic consistent si sa ii coopteze pe belgieni intr-un program ambitios de modernizare a lui Rafale si aducerea omnirolului in anul 2020.

Ramane de vazut, cum spun de fiecare data, ce vor alege belgienii, dar mi se pare foarte interesant ca, pe masura ce donald trump e tot mai obraznic cu Uniunea Europeana, statele de pe “batranul continent” transmit semnale clare ca au si alte optiuni decat cele americane.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jappsycho Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
psycho
Guest
psycho

încearcă ei ceva dar de fapt amână inevitabilul,f35bate orice ofertă din piată militar și tehnologic vorbind.
sau poate își cumpăra ceva timp în așteptarea proiectului franco german de generație 6,sau 7….sau ce numar o fi.
iar trump nu este un mare fan al lui ăsta mic sau mai degrabă a felului în care LM a condus acest proiect.dar e imposibil acum sa mai poata face ceva,le mai scapă celor din seatle ceva maruntiș pentru niste viespi dar f35 e alesul.

Jap
Guest
Jap

Și cîștigătorul este F-35.