Belgienii fac politie aeriana in statele baltice

f-16 lituaniaPatru avioane F-16 Fighting Falcon apartinand Fortelor Aeriene Regale Belgiene au ajuns, la inceputul lunii septembrie, in Lituania, preluand misiunile de politie aeriana din zona statelor baltice.

Belgienii, a caror misiune va dura patru luni, pana la sfarsitul acestui an, au preluat “stafeta” de la francezi, care si-au retras in teritoriu cele patru Mirage F1CR dupa o vara lunga si agitata.

Aparatele belgiene au ajuns la baza aeriana Siauliai in data de 2 septembrie, o zi mai tarziu fiind organizata si o ceremonie restransa pentru a marca preluarea oficiala a misiunii.

Pentru Fortele Aeriene Regale Belgiene (in fapt, Componenta Aeriana (COMOPSAIR) a Fortelor Armate Belgiene) este a treia misiune in zona statelor baltice dupa cele executate in 2004 si 2006.

Pentru ca Letonia, Lituania si Estonia nu dispun de avioane cu care sa isi asigure integritatea spatiului aerian propriu, statele NATO executa, pe rand, astfel de misiuni in zona baltica. Durata unei misiuni este de patru luni iar gazdele asigura tot ce este nevoie, incepand cu infrastructura si cazarea si ajungand pana la plata combustibilului folosit.

Romania a participa si ea la acest efort, trimitand avioane MiG-21 LanceR de la Flotila 71 Aeriana in Lituania in anul 2007.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of