Home » Aviatie militara, featured, headline, Spectacole aviatice

Borcea Open Day 2017: Cat de misto a fost si ce-a lipsit

15 October 2017 4 Comments

Borcea Open Day 2017 a fost airshow-ul care a inchis acest sezon si trebuie sa va spun de la inceput ca, daca nu ati ajuns la Fetesti, aveti ce regreta. Din punctul meu de vedere, ZPD de la Borcea intra lejer in Top 3 spectacole aviatice din acest an si va explic imediat de ce.

Expozitia statica a fost destul de saraca, avand numai Puma, IAR-99, MiG-21 si F-16, plus aeronavele civile. F-urile, doua la numar, au fost in tarcuri inchise, in timp ce celelalte aeronave si-au deschis cockpiturile pentru curiosi. In ceea ce ma priveste, nu m-a deranjat abosolut deloc expozitia statica, ba chiar mi-a placut mult ca avioanele civile n-au fost bagate in vreun tarc, ci lasate pe bretea, multi copii stand la umbra planurilor lor.

Display-urile. Bun, aici e de vorbit, insa o sa fiu destul de scurt si sper sa dezvoltam zilele urmatoare. Fortele Aeriene Romane au venit cu elemente noi, pe care as vrea sa le mai vad si la anul. Si ma refer aici, in primul rand, la formatia de trei Spartani “rupta” spectaculos in zona pentru spectatori.

F-urile 16, vedetele zilei pentru ca ZPD a fost acasa la Warhawksi, au avut un demo care mie mi-a placut. Si mi-a placut mult. Desi au lipsit aproape cu desavarsire elementele de acrobatie aeriana din evolutii, mi-a placut cum s-a lucrat pe celule, cu mult fortaj. Sper ca pe viitor sa avem macar un pilot care sa pregateasca un demo pentru airshow. Portughezii au evoluat cu doua dintre cele patru F-uri aflate pe Borcea si-au fost inca si mai cuminti, insa au impresionat cu o trecere la joasa inaltime in plin fortaj.

MiG-ul 21, avionul meu preferat all-time, a avut o prezenta consistenta. Baietii de pe MK au venit cu o formatie de sase, din care s-a “rupt” comandorul Gheorghe Stancu pentru un demo parca ceva mai cuminte decat in alte ocazii, cu evolutii mai sus decat ma asteptam. Insa chiar si asa n-am putut sa nu remarc cat scoate omul asta din “teava” numita 21. Jos palaria! Iar acel salut inversat… Bravo, Gica! Am mai avut apoi o formatie mixta cu MiG-21 si CF-18 canadiene, urmata de celule mixte de LanceR si Hornet.

Canadienii, ca am ajuns la ei, au venit cu o celula de CF-188 evoluand atat singuri, cat si alaturi de 21 romanesti. Simplu, dar spectaculos.

La capitolul de notat nu vreau sa trec peste exercitiul tactic, cred ca cel mai bun exercitiu tactic ce presupune recuperarea unui pilot pe care l-am vazut.

In ceea ce priveste organizarea nu prea am ce sa critic, desi stiti ca nu ma abtin niciodata de la semnala chestiie negative. De data asta nu prea am ce reprosa, nu cred ca pot spune ca a lipsit ceva din punct de vedere organizatoric pe care eu, spectatorul, sa il reclam.

Ce-a lipsit de la Borcea Open Day 2017 a fost o formatie de 21 si 16 romanesti. Cu riscul de a supara pe unul sau pe altul, nu pot inteleg incapatanarea asta de a nu le zbura impreuna. Sunt avioanele noastre, apartin ambele Bazei 86 Aeriene, cum sa nu avem o formatie mixta de F-16 si MiG-21? Cat de ciudat e sa vezi MiG-ul 21 facand formatie cu CF-188 canadiene si nu cu F-urile Escadrilei 3? Va spun eu, foarte. Nu stiu cine a dat ordinul, nu stiu daca exista un ordin, dar nu e intamplator faptul ca de un an de zile, de cand primele F-uri au venit in tara, n-am vazut o formatie mixta. Asa ceva nu se face.

In rest, Borcea Open Day 2017 a fost, din punctul meu de vedere, un succes. Fara a ma arunca in aprecieri fara substanta, chiar sper ca vom mai avea porti deschise la Borcea (poate si la MK, baieti?) si anii ce vin.

4 Comments »

 • tarabostes said:

  Vineri ai scris ca dacă nu ajungem vom regreta , așa ca nu am ratat ZPD și nu am regretat absolut deloc 👍

 • Claudiu said:

  Mergea si niscai mancare si o anticipare a numarului mare de spectatori.
  Niciodata nu se intampla asta. Nici macar la Bias, numai vorbesc de Borcea. La h 10:30 toata lumea astepta sa se intample ceva si nu prea se intampla, si la h 13 cand a inceput de fapt mitingul trei sferturi, cred, plecasera acasa.
  Eu asta am vazut.

  Cu respect!

 • Claudiu said:

  Sa nu uit, scuzele mele! Nici eu nu am regretat ca am fost acolo. Chiar daca zbura numai dl Stancu si tot ma duceam 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.