Bulgaria a retras din serviciu MiG-ul 21

21 bulgarFortele Aeriene Bulgare au pensionat recent veteranul MiG-21, care si asa mai activa doar cu numele in serviciul de lupta. Pe 18 decembrie a avut o loc o ceremonie dragutica la Baza Aeriana Graf Ignatievo pentru a marca momentul.

Pensionare e totusi mult spus, pentru ca este vorba despre retragerea din serviciul de lupta, dar pastrarea avioanelor in rezerva. Ceea ce inteleg ca e cumva diferit de conservare si ca, la o adica, “tevile” ar putea fi reactivate intr-un timp destul de scurt.

Oricum, stirea mi se pare pe jumatate trista si pe jumatate amuzanta. Trista pentru ca 21 e avionul meu preferat din toate timpurile si uneori mai veneau niste imagini tare misto cu el de la vecinii din sud. Amuzanta pentru ca 21 era retras de facto de ceva vreme, bulgarii avand in ultima vreme doar trei bucati care puteau zbura.

Cu alte cuvinte, 21 era in serviciul de lupta pe hartie, dar practic Politia Aeriana o faceau cu 29.

Trecand peste, prima intalnire a bulgarilor cu MiG-ul 21 a avut loc in anul 1963, pe 12 noiembrie fiind efectuat, tot la Graf Ignatievo, primul zbor cu “teava” in tara vecina si prietena. De-a lungul anilor, bulgarii au cumparat de la sora mai mare URSS 226 de avioane MiG-21, in noua variante de dezvoltare. Ultima, MiG-21 Bis, a fost primita incepand cu 1983.

Dupa decizia Bulgariei, cariera legendarului MiG-21 se cam apropie de final. El mai zboara in Romania, stim deja, in Croatia, proaspat RK-uit, in Serbia si cam atat prin zona asta de lume.

Mi-a placut ceremonia de retragere a lui 21 din Bulgaria. Ca un gest de fronda, ultimul zbor a fost executat in formatie de ultimele trei aparate operationale, iar intr-unul s-a aflat chiar comandantul Fortelor Aeriene, generalul Radev.

P.S. M-am luat cu vorba si am uitat. Decizia de a retrage 21 a fost una economica. Dincolo de faptul ca mai aveau putine avioane, probabil ca se putea gasi o modalitate de a le prelungi resursa de zbor. Dar asta insemna ca o parte importanta din bugetul foarte mic al Fortelor Aeriene se risipea pe un avion totusi fara perspective. Iar acei bani ar trebui folositi in locul in care “arde” cel mai tare acum pentru bulgari, prelungirea resursei pentru MiG-urile 29, mai multe si mai capabile.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LanceRJapcristian Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cristian
Guest
cristian

Pana și bulgarii sunt mai deștepți decât noi ! VEZI MIG 29 !!!!

Jap
Guest
Jap

Păi 21 ma-i zboară și prin ungaria,după ce dăduseră cu gripenul de pămînt zburau cu 21 can zilele bune. Vezi ce înseamnă să nai pile la marele popor,canci motoare și piese de schimb,toți le-au închis ușa în față,se rugaseră și de noi odată să le aducem la LanceR,ne-au jurat dragoste eternă,le-au promis minorități romîne săși folosească limba oficial au zis că ne dau și ăia 17 km pătraţi din M Neagră si ședințe de guvern la grămadă de ambele maluri ale dunări ,dar tot degeaba. Pînă la urmă a dat norocul peste ei cu ’29 la polaci.P.S. Frate ei lau… Read more »