Home » Aviatie militara, featured, headline

Bulgarii ar cam vrea Textron Scorpion. Si romanii?

17 July 2015 7 Comments

scorpionVa amintiti poate ca, nu cu mult timp in urma, americanii de la Textron au adus in Bulgaria si Romania avionul Scorpion, multirolul low-cost cum l-am poreclit pe site.

Se pare ca n-au facut-o chiar degeaba, vecinilor de la sud de Dunare sclipindu-le putin ochii la struto-camila americana.

O scriu chiar cei de la Jane’s, citand revista bulgara Aero Magazin, Scorpionul fiind vazut ca un inlocuitor perfect pentru batranele L-39ZA, dar si ca trainer pentru “noile” multiroale second pe care vor sa le cumpere oficialii de la Sofia.

Personal, nu-mi vine sa cred ca bulgarii pot fi seriosi in intentia de a cumpara Scorpion, care costa 20 de milioane de dolari bucata, cat timp se screm sa gaseasca bani pentru 9 avioane F-16 folosite.

Stirea asta inseamna insa ca Textron n-a facut o simpla vizita de curtoazie, ci ca s-a pus in miscare mecanismul de lobby. Sigur, pana la un contract de achizitie mai e foarte mult, insa primii pasi au fost facuti.

Asta ma aduce la subiectul real al articolului de fata, noi in ce ape inotam?

Scorpionul n-a fost dus doar la Sofia, ci si la Bucuresti, unde a stat vreo trei zile daca nu ma insel. A fost prezentat oficialilor din Fortele Aeriene si pilotilor tineri din mai multe Baze Aeriene.

Daca bulgarii il vor pentru a inlocui L-39, noi, daca l-am vrea, am face-o pentru a pensiona IAR-99. Iar de aici discutia presimt ca poate lua o turnura nu tocmai placuta. Nici in Romania nu umbla caini cu covrigi in coada si, prin urmare, imi e foarte greu sa cred ca s-ar gasi vreo 300 de milioane de dolari pentru o escadrila de Scorpion.

Dar daca?

7 Comments »

 • Jap said:

  Bulgarii nu se”screm” prietene,ei au vazut ce țeapa am luat noi cu “noile” f-16 și pe foamea asta sînt atenți cu mălaiul,deaia merg pe 29 și nu baga bani prostește și cu nemiluita în gioarsele altora,e posibil să ia scorpionul la pachet cu f-16 așa se aude,întrebarea e: de care f-16 și de la cine?

  • LanceR said:

   E aproape imposibil pentru ei sa aiba bani si de F-16 si de Scorpion. Asta daca nu fac nebunia sa bage miliarde in avioane.

 • Jap said:

  Daca merg pe 29,au malai pt scorpion,partea nosoala pt ei este ca sint in granita cu turcii,care m-ai ieri o ardeau cu grecii.

 • megu said:

  Parca si noi aveam 16 avioane MIG 29, care rugineau pe Kogălniceanu …

  N-ar fi de utilitate sa mergem si noi pe calea bulgarilor si sa le retehnologizam in Polonia ? S-ar putea sa merite…

  • Cezar said:

   Nu se poate! Au vandut din ele, la bucata, chiar polonezilor. Restul au fost depozitate necorespunzator si timpul nu le-a iertat. MIG 29 la romani este istorie….

 • Jap said:

  Sint deja “retehnologizate”.

 • Cezar said:

  Noi nu avem nevoie sa inlocuim Soimii actuali. Cand va veni vremea lor, varianta finala a IAR XT este optima! Chiar nu avem nevoie de avioanele lor…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.