Business jet dat peste cap de un Airbus A380

“Because i was inverted”, va mai amintiti? Inverted au ajuns si cele noua persoane dintr-un business jet care au avut ghinionul sa treaca (prea) aproape de un Airbus A380.

Povestea, preluata de pe Aviation Herald, este in felul urmator. Un Challenger 604 inregistrat in Germania efectua un zbor intre Maldive si Abu Dhabi cand, la un moment dat, traiectoria s-a intersectat cu cea a unui A380 care efectua o cursa intre Dubai si Sydney.

Challengerul a trecut la o mie de picioare (in jur de 300 de metri) pe sub A380, iar la scurt timp, in jur de unul-doua minute, a intampinat turbulente serioase. Avionul ar fi facut intre trei si cinci tonouri si a pierdut peste trei mii de metri in altitudine pana cand echipajul a reusit sa preia din nou controlul si sa efectueze o aterizare de urgenta in Oman.

Mai multi pasageri ar suferit rani ce au necesitat spitalizare, iar avionul a suferit daune structurale atat de importante, din cauza fortelor G mari, incat a fost casat.

In ultimii ani au mai existat incidente provocate de turbulentele lui A380, cel mai mare avion de linie din lume, insa pana acum nu a fost luata vreo decizie privind nivelul de zbor pe care celelalte avioane trebuie sa il aiba atunci cand se intersecteza cu traiectoria unui superjumbo.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mihai Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mihai
Guest
Mihai

Sa-si ia saracii aia un bizniČ™ jet mai de doamne ajuta. Daca nu sa zboare la 5000 m.