Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Canada si Japonia ar cam renunta la F-35

14 December 2012 One Comment

Canada si Japonia sunt tarile in care curentul “anti F-35” este cel mai puternic si, s-ar parea, ca sunt sanse destul de mari ca aceste doua state sa renunte chiar la intentia de achizitie a noului avion american.

Motivele sunt simple si, as putea spune, cele dintotdeauna – pretul care creste si tot creste, dar si prelungirea tot mai deasa a termenului la care aparatul va fi trimis la export.

CANADA

Canadienii au in vedere achizitia a 65 de avioane care ar trebui sa inlocuiasca flota de CF-18, aceste avioane fiind programate pentru retragerea din serviciu in jurul anului 2020.

Numai ca vocile care se opun cumpararii de F-35 au primit o mare gura de oxigen recent, cand a fost publicat rezultatul unei estimari de cost. Astfel, F-35 ar costa Canada aproximativ 45 de miliarde de dolari, suma ce cuprinde costul de achizitie, pe cel de intretinere si pe cel de operare.

Speriati putin de aceste miliarde ce ar fi “aruncate” pe dotarea aviatiei militare, oficialii de acolo au facut un pas inapoi. N-au zis ca renunta la F-35, dar au spus ca vor lua in considerare si alte optiuni atunci cand se va pune problema cumpararii de avioane.

JAPONIA

La japonezi lucrurile sunt ceva mai complicate. Ei vor in continuare F-35, numai ca il vor la data la care li s-a promis ca il vor primi, asta si pentru ca vecinul China maraie tot mai mult.

Niponii au selectat F-35 pentru aviatia lor militara si au semnat un contract de achizitie a unor prime patru avioane, la un cost de 95 de milioane de euro per bucata. Aparatele de zbor ar trebui livrate pana in martie 2017, insa se prefigureaza depasirea acestui termen.

“Daca americanii nu pot sa indeplineasca ce au promis in momentul negocierilor, vom avea o mare problema de securitate. In acel moment cred ca ar fi necesara anularea comenzii si demararea unui nou program de achizitie, care sa includa si alte avioane”, a anuntat ministrul Apararii din Japonia, Yasuo Ichikawa.

Peste Ocean se dau insa asigurari, din partea Lockheed cel mai des, ca F-35 isi va respecta promisiunile, atat la nivel de cost, cat si la nivel de data a intrarii in serviciu.

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.