Cat costa antrenamentul pentru F-16?

Read Time:1 Minute, 51 Second

Arming the falconCum Romania va avea in dotarea propriilor Forte Aeriene avioane multirol (cica) F-16, am zis ca ar fi interesant de aflat o parte din costurile „ascunse” ale utilizarii acestui aparat. Unul dintre ele este cel al pregatirii pilotilor si tehnicienilor.

Cum oficialii nostri n-au binevoit sa ne lumineze cu privire la acest aspect, anuntand doar ca pregatirea aceasta va fi facuta in Portugalia si SUA, am luat cea mai recenta stire pe aceasta tema. Si este una foarte actuala.

Asadar, avem o tara care utilizeaza F-16 de ani buni, Olanda pe numele ei. Tara care si-a pregatit pilotii din moment ce acestia zboara avioanele din dotare. Numai ca smecheria este ca ei, pilotii, au nevoie de antrenament constant iar simularea unui atac la sol in poligonul de la Capu Midia nu este considerata decat o joaca prin NATO.

Revenind la batavi, acestia au facut o solicitare oficiala americanilor pentru pregatirea pilotilor si tehnicienilor peste Ocean. Programul de antrenament cuprinde absolut tot, de la avioane si combustibil, pana la bombe ghidate prin laser sau elementele de suport logistic. Absolut tot ce au nevoie pilotii si tehnicii olandezi va fi oferit de americani.

Interesant este pretul. Olanda este dispusa sa plateasca, atentie, 191 de milioane de dolari pentru acest program!

Americanii sunt in faza de analiza a acestei solicitari si n-ar fi exclus sa revina cu o contra-oferta usor mai scumpa, pe la 200 de milioane de dolari.

Bun, acum revenind pe malul Dambovitei. Romania va plati cateva sute de milioane de euro, in jur de 700, pentru 12 avioane la mana a treia. Care vor fi reconditionate. Nu cu mult timp in urma va anuntam ca danezii considera ca F-16 va avea un cost de exploatare exagerat in a doua jumatate a ciclului de viata, asa ca renunta la el de prin 2017.

Ce se va intampla insa la noi din 2017, cand vom primi „noile” avioane? Sa presupunem ca la vreo 3-4 ani de la momentul receptiei si intrarii in dotare vom avea nevoie sa pregatim la standarde NATO o grupa de piloti si cateva zeci de tehnicieni? De unde vom scoate atunci, dintr-un foc, 2-300 de milioane de dolari?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sharky

Mizeria asta s-a petrecut cu numai cativa ani in urma si cu programul de modernizare al Mig-ului 21. O gramada de bani cheltuiti pentru montarea unei tehnologii relativ bune pe un avion demult expirat. In loc sa se considere alte variante inca de pe atunci – a se vedea tragerea pe dreapta a Mig-ului 29 sau, de ce nu, chiar un program de achizitie derulat la vremea respectiva. Daca e sa luam in calcul F-ul 16, gaseam cateva vechituri de cumparat si-atunci, ca si acum, avionul fiind suficient de vechi pentru asta. Interesant de stiut cine a fost principalul sustinator… Read more »

mad max

cat costa antrenamentul depinde ce includem in pret si pretul depinde de ofertele comerciale – sunt scoli si in SUA si in Europa si in Israel si Turcia. normal pretul ar include simulatoare, echipamente necesare antrenarii la sol, scolire piloti (unii din ei trebuie antrenati pana la grad de instructor) si tehnicieni. costurile cu scolirea pilotilor – daca sunt trimisi in SUA costul e la vreo 2 milioane dolari per persoana (apoi sa speri ca trec examenele si apoi ca nu-si dau demisia din armata) in cazul Romaniei eu cred ca daca se vor lua acele F-16 se vor scoli… Read more »

Previous post Rusia a oferit avioane Su-35 Braziliei
Next post F-35B, la prima decolare verticala | Video
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x