Cat te costa sa devii pilot de linie prin intermediul Wizz Air Pilot Academy

Read Time:3 Minute, 46 Second

Foto: Wizz Air
Cu ceva timp in urma, cei de la Wizz Air ne-au trimis un comunicat prin care anuntau lansarea in Romania a programului „Pilot Academy”. Am evitat sa il publicam pentru ca, de regula, nu avem pe site decat comunicate ce aduc informatii relevante.

Am evitat, dar nu am renuntat la el. Asa ca a venit vremea sa discutam despre costurile programului, asa cum ni le transmite Wizz.

Daca vrei sa te inscrii in acest program trebuie sa fii constient de anumite lucruri. In primul rand, tu vei plati scolarizarea. Treptat, e drept, dar toti banii vin din buzunarul tau. Apoi trebuie sa stii ca nu exista limita de varsta. „Pilot Academy” nu se adreseaza doar pustilor de 22 de ani ce abia au terminat facultatea. In fine, ca sa intri in program trebuie sa ai deja facuta examinarea medicala si sa te prezinti cu certificatul clasa I. Din informatiile noastre, acest certificat costa in jur de 100 de euro si se obtine la INMAS.

Inainte sa faci vizita medicala trebuie sa te inscrii pe site-ul Wizz Air, sectiunea „Pilot Academy”. Daca treci de aceasta prima faza de selectie, oamenii iti vor trimite o invitatie pentru evenimentul oficial de recrutare, care se desfasoara pe perioada a doua zile.

Daca treci de aceasta faza incep discutiile despre bani. Programul de scolarizare al Wizz se desfasoara in doua locatii, in Ungaria, la Nyíregyháza, si in Grecia, la Kavala. Costul initial al scolarizarii este de 19.400 de euro la unguri si de 22.150 de euro la greci. Banii astia ii platiti din buzunar in timpul scolarizarii.

Dupa prima faza a scolii de zbor, cei de la Wizz va vor evalua si, daca treceti si peste acest hop, va pun la dispozitie un imprumut in valoare de 45.000 de euro pentru a plati faza a doua a pregatirii de pilot de linie. Imprumutul are dobanda zero si nu trebuie platite niciun fel de comisioane.

Exista si un draft de plati destul de interesant. Imprumutul se acorda pe o perioada de 89 de luni, dar incepi sa platesti din a 30-a luna de contract. Practic, din momentul in care te angajezi oficial la Wizz ca First Officer incepi sa platesti rate. Acestea sunt de 340 de euro pe luna in primii doi ani, 1.100 de euro pe luna in cel de-al treilea an si de 985 de euro pe luna pana la final.

Am facut un calcul in mare si, la sumele astea, platesti aia 45 de mii de euro imprumutati si atat. Exista insa un articol pe Economica ce spune ca exista si o DAE la creditul asta, iar in final platesti 51 de mii de euro. Nu stiu care e adevarul aici, dar planul de plati ai Wizz e unul orientativ.

Ideea este ca, daca accepti programul acesta, trebuie sa fii constient ca in primii cinci ani de contract la Wizz vei plati rate la imprumutul pentru scolarizare. Iar ratele astea, cel putin in ultimii trei ani, nu sunt deloc mici, ci pe la o mie de euro in fiecare luna.

Pe de alta parte, ma gandesc ca este aproape imposibil ca cineva, tanar sau matur, sa aiba cei 65-70 de mii de euro necesari scolarizarii pentru a nu fi obligat sa apeleze la o solutie de finantare. Iar din acest punct de vedere, al finantarii, trebuie sa recunosc ca „Pilot Academy” este avantajos.

Ah, sa nu uit. Salariile de la Wizz, ca si de la alte companii aeriene, nu sunt publice. Din informatiile noastre, un First Officer castiga in jurul a 35 de mii de euro brut pe an. Dupa taxare, salariul sau se invarte pe la doua mii de euro pe luna. Astfel, ar trebui sa va asumati ca timp de trei ani o sa va dati jumatate de salariu pe rate, si nu alea de masina sau casa.

In principiu, ramane la alegerea fiecaruia daca programul acesta e bun sau nu. Trebuie sa stiti ca aviatia nu e ieftina deloc, dimpotriva, si ca oricare ar fi drumul pe care il alegeti pentru a ajunge la mansa o sa platiti. Mult.

Pe de alta parte, o cariera in aviatie are beneficiile ei, inclusiv (poate mai ales?) materiale, iar banii investiti in scolarizare se recupereaza de regula in decurs de cativa ani.

Wizz mai are sesiuni de recrutare pentru programul „Pilot Academy” in Cluj (13-14 aprilie), Sibiu (15 aprilie) si Craiova (15 aprilie).

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Octavian

Tot este mai ieftin fata de 100-120 mii euro la altii. Plus faptul ca se subintelege ca te angajeaza la ei dupa aceea. Stiu ca dau salarii mai mici dar oricum dupa ce platesti datoria esti liber sa pleci. E cumplit sa ai diploma de 120 mii euro si sa cauti din greu de lucu. Ca degeba esti pilot, nu inseamna ca imediat esti angajat. Si banii acumuleaza dobanda.

gigi

examenul este o bataie de joc !

gigi

criteriile de selectie pentru wizzair pilot cadet sunt foarte subiective! fiul meu a sustinut examenul si a pica!t matematica scris fizica scris psihologic engleza peste 70%! matematica mentala arithmetic mental pauza ! exemplu 34ori 24 raspuns in 10 secunde ! 234 ori 23 raspuns in zece secunde ! e o bataie de joc! mama si tatal geniilor in matematica nu pot face asa ceva ! toti pilotii din lume nu pot sa faca asa ceva! recrutarea e o bataie de joc ! ori lucrezi in sistem la ei steward sau altceva ai sanse ! nu exista afisare de rezultate nu… Read more »

Noname

A ti putea dezvolta va rog cu mai multe argumente concrete si v as fi recunoscator daca mi ati da un link sau mi ati spune materia de examen pentru matematica,fizica si engleza datorita faptului ca nu am gasit nimic concret pe site ul celor de la wizz.

gabriel

Aceeasi experienta si in 2023. Iti accepta aplicatia, platesti 100 Euro taxa pentru a-ti crea cont pe platforma de examinare, ai teste de exersare si unul de examen care dureaza vreo 6 ore. Nu au nicio grila de evaluare, nu au nicio statistica privind gradul de admisibiliate. Nu se stie neam ce procent din cei care platesc taxa pentru a sustine examenul reusesc sa fie admisi. E o abureala maxima! Si da, confirm ce spuneti privitor la subiecte – nu cred sa fie vreun pilot, nu first officer, nici comandant de aeronava, care sa reuseasca rezolvarea de 100% a itemilor.… Read more »

Previous post Incident grav, rezolvat ca la carte de echipajul unui B737 al Blue Air
Next post Probleme fara sfarsit la Aeroportul Otopeni
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x