Home » Aviatie militara, featured, headline

Cate MiG-uri are, dom’ne, Romania?

23 July 2012 2 Comments

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a dat, inca o data, masura exceptionalei sale competente refuzand sa raspunda la o intrebare extrem de simpla – cate MiG-uri 21 mai sunt functionale in cadrul Fortelor Aeriene. Alaturi de el, seful SMFA (Statul Major al Fortelor Aeriene), generalul Fanica Carnu, a intregit circul penibil al declaratiilor.

Asadar, suntem pe 20 iulie, Ziua Aviatiei. Deasupra Bucurestiului trec cateva avioane, doar atatea cat sa observe tot omu’ ca romanii inca mai zboara. Ziaristii prezenti la fata locului isi iau inima in dinti si incearca o intrebare serioasa catre Dobritoiu, omul care pare ca raspunde mereu in gluma. Sau la misto. Intrebarea e simpla si e legata de cel mai fierbinte aspect al armatei in momentul de fata, avioanele de vanatoare supersonice.

Oarecum incurcat, onorabilul ministru se intoarce catre seful SMFA, aflat langa el, si il indeamna sa preia pe piept intrebarea ziaristilor.

“Avem să ne îndeplinim misiunile la pace”, a replicat comandatul forţelor aeriene, facandu-si mandru mentorul din fruntea ministerului. Totusi, o urma de deziluzie exista, dom’ general n-a bagat-o pe aia cu secretul de stat. Pai daca pana inainte de ’89 mergea, acum de ce ar fi altfel, doar avem un guvern de aceeasi sorginte?

Ziaristii aia, nesimtiti evident, nu s-au multumit cu raspunsul evaziv, asta ca sa nu folosesc un cuvant care ar caracteriza exact interventia generalului Fanica, si l-au incoltit din nou pe ministrul Dobritoiu. Spune-ne, dom’ne, cate sunt?

“Asta nu înseamnă că aviaţia militară nu poate să-şi îndeplinească, exact ce spunea domnul general, misiunile de poliţie aeriană”, a explicat dom’ ministru Dobritoiu. Raspunsul lui a provocat un moment de uluiala. Poate n-a inteles intrebarea, poate nu mai aude bine, mai ales ca trec si avioanele astea peste noi, poate s-a eschivat inteligent pentru ca subiectul e unul sensibil…

Nu. Dom’ ministru ne-a aratat in ultimele doua luni si ceva ca atat poate. Din acest punct de vedere, nu este cu nimic mai bun sau mai prost decat fostul, “generalul izmana” cum il poreclisera detractorii.

Asadar, numarul exact de MiG-uri 21 functionale aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane este un mister. Tind sa cred ca este un mister si pentru dom’ ministru si pentru dom’ general Fanica. Si pentru ca am crezul asta, ma astept ca intr-o zi, nu prea indepartata, “parada” de Ziua Aviatiei sa se desfasoare “la secret”. Adica ei se fac ca trimit avioanele, pilotii se fac ca le zboara, eventual baga juma de ora la simulator, si noi ne facem ca le privim incantati.

2 Comments »

  • Night-elf said:

    In pielea ministrului apararii si eu as fi dat-o tot cotita. 1. Pentru ca e imposibil de precizat cate mig-uri mai sunt in stare de zbor saptamana asta (e posibil ca numarul sa difere de cel de saptamana trecuta). 2. Pentru ca daca vii cu un numar de genul “12” sau “16” si anunti in presa Armata, adica institutia pe care o conduci si de care esti responsabil, isi pierde si bruma de credibilitate in ochiul cetateanului pe care o mai are.

  • Admin said:

    Ma indoiesc ca e imposibil de precizat in conditiile in care avem doua baze mari si late care mai zboara cu 21. Cu doua telefoane date de dom’ general se rezolva situatia, mai ales ca intrebarea asta se pune de saptamani bune.

    Legat de numarul lor, tocmai publicarea acestor date ar duce la constientizarea riscului de a ramane fara aviatie de vanatoare. Daca spui ca “avem destule”, omul de rand se intreaba just “de ce naiba ne trebuie alte avioane, sunt destule MiG-urile”. Cand zici ca mai ai 10-20-30, si alea vai de ele, e deja alta discutie.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.