Home » featured, headline, Spectacole aviatice

Ce-am vazut la Aeronautic Show 2017

19 September 2017 7 Comments

Aeronautic Show 2017 a fost cam ultimul mare airshow din acest sezon si vreau sa va spun inca de la inceput ca ati ratat o chestie tare misto daca nu ati venit pe digul de la Lacul Morii.

Aeronauticul nu are obiceiul sa ma surprinda, avand evolutii cumva liniare, atat din punctul de vedere al invitatilor, cat si din cel al lucrurilor pe care le fac acestia. 2017 a fost insa diferit si am sa va spun imediat de ce.

Pentru prima data am vazut o chestie care este parasutarea din Spartan pe apa. Sunt entuziasmat si acum, cand va povestesc, atat de tare a fost.

Bun, imaginati-va Spartanul care vine peste lac, perpendicular pe zona in care se afla publicul, iar 15-20-30 de parasutisti sar la interval de vreo doua secunde! Am poze, dar imi pare rau ca nu am filmat. Imaginile sunt spectaculoase atat in momentul lansarii, cand se vede sirul de parasutisti sub Spartan, cat si dupa, cand lacul este “survolat” de zeci de ciupercute.

N-as vrea sa le trec la “si altele”, dar celelalte evolutii de la Aeronautic le-am mai vazut. In plus, cred ca vantul destul de tare a afectat intr-o masura demonstratia. Si spun asta pentru ca Iacarii au pierdut la un moment dat formatia, Jurgis a evoluat si el destul de sus, Sorin Bochis mi s-a parut mai conservator decat anul trecut…

As vrea sa remarc totusi demo-ul EC-ului de la SMURD, mi-a placut ca echipajul a incercat sa ne prezinte ceva chiar daca probabil nu au avut timp sa pregateasca o rutina.

Ce nu mi-a placut a fost faptul ca, in continuare, am avut pauze lungi intre evolutii. In mod normal asta nu e o problema asa mare, dar Aeronauticul e ceva mai special. Daca stai pe dig sa vezi avioanele si ai 5-10 minute de pauza, esti tentat sa te duci jos, la expozitie, unde e oricum foarte aglomerat. Ajungi jos si evolueaza iarasi cineva, iar de acolo nu poti vedea mare lucru, asa ca trebuie sa revii pe dig. E deranjant. Sper insa ca la urmatoarele evolutii problemele astea vor fi corectate.

Per total, a fost foarte misto la Aeronautic Show 2017, mai ales ca am vazut o premiera care merita orice sacrificiu.

7 Comments »

 • Raptor said:

  Mie nu-mi place:))
  Am fost de 2 ori la show, in rest l-am simtit din plin din propia casa care este chiar langa Lacul Morii, de aici cred ca se intelege motivul pentru care nu-mi place acest show, este un disconfort foarte mare pentru cei din zona care este una foarte linistita.
  Te astept anul urmator la Air Tattoo cu conditia sa-ti iei jucariile cu tine, se plateste in plus pentru camere foto/video, dar ai ce sa vezi, chiar simti diferenta intre showurile de la noi si unul de mare anvergura la nivel mondial.

  • Raptor said:

   A, desi locuiesc la cca 30km de baza Fairford unde se desfasoara Air Tattoo, auzi zumzetul aeronavelor de parca ar fi la tine in oras.

  • LanceR said:

   Deci locuiesti in Bucuresti si in UK? 🙂

 • Adi said:

  Nu am vazut spectacolul, dar nici nu imi pare rau ca l-am ratat pentru ca zburam de placere in vremea aia (am plimbat pe cineva sa vada niste locuri interesante); am nimerit sa aterizez pentru realimentare cand decolau YAK-urile in formatie de pe Clinceni, dar asta nu mai e ceva neobisnuit dupa o vreme.
  Motivul pentru care au fost pauze, printre altele, e ca fiind in TMA si in zona restrictionata, era nevoie de un loc de intrare si iesire in zona si asteptarea se facea in afara zonei restrictionate, drept pentru care se intra si se iesea pe rand. Nu am urmarit traficul radio pe frecventa aia, asa ca nu stiu cu precizie unde era zona de asteptare dar o estimez la calea ferata de Rosiori (linia Domnesti-Chiajna).

 • Frica De Zbor.ro said:

  Parașutări militare ca la Aeronautic show 2017 nu am mai văzut. Într-adevăr, a meritat.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.