Cehii sunt gata sa trimita Gripen peste Romania. Avem nevoie?The Czech are ready to send Gripen fighters in Romania

gripen cehia tigruCehia si-a manifestat disponibilitatea, prin intermediul ministrului Apararii, de a securiza granita romano-ucrainiana, inclusiv prin trimiterea unor avioane Saab Gripen in/peste tara noastra.

Articolul in sine, care vine de pe Ceske Noviny, e destul de ambiguu. Ministrul ceh al Apararii a participat la o emisiune televizata iar acolo a fost intrebat tot felul de chestii.

Astfel, Martin Stropnicky a spus ca Cehia nu are planificat vreun exercitiu in comun cu alte state NATO, dar a precizat ca tara sa ar fi dispusa sa trimita avioane pe la noi prin ograda. Singurul citat din articol este urmatorul:

“Sunt discutii pentru granita romano-ucraineana.”

Din informatiile materialului in cauza, intelegem ca sunt discutii referitoare la avioanele Cehiei care sa securizeze in vreun fel granita noastra cu Ucraina. Dar aici apar cateva probleme.

In primul rand, Romania are propriile avioane. Bune, rele, noi sau vechi, Fortele Aeriene Romane dispun de, sa zicem, 50 de avioane reactive MiG-21 LanceR si IAR-99. In al doilea rand, granita noastra cu Ucraina nu este, in principiu, amenintata, data fiind orientarea pro-europeana a noii conducerii de la Kiev. Asadar, avem cu ce sa ne aparam si n-avem nici un dusman cert.

In al treilea rand, cehii au doar 14 Gripenuri, dintre care doua bucati sunt “duble”. Raman 12 avioane care ar urma sa fie impartite intre propriile baze si cele ale noastre. Cate ar putea ajunge in Romania? 3-4 Gripenuri? 6 poate? Hai sa presupunem prin absurd ca le trimit pe toate, pentru ca suntem fratii lor. Ce diferenta ar face o escadrila de Gripen ceha in eventualitatea unui conflict?

Si-unde mai pui ca prin toamna grifonii cehi ar trebuie sa faca politie aeriana prin Islanda.

Chestia asta mi se pare un fel de bagare in seama a respectivului ministru, un fel de “noi suntem gata sa ajutam pe astia mai batuti de soarta si nu mai comentati ca prelungim leasingul Gripenului”.

Totul se schimba daca vom afla ca exista intr-adevar discutiile amintite de Stropnicky, caz in care guvernantii Romaniei ar recunoaste ca avem o mare si grava problema de securitate.

Foto via airplane-pictures.net gripen cehia tigruCzech Defence minister, mr. Martin Stropnicky, announced that his country is ready to “secure” romanian-ukrainian border, including with relocation of Saab Gripen fighters in Romania.

“Talks on the Romanian-Ukrainian border are underway,” Stropnicky said on national television.

If the Czech Republic is asked, it can send event its supersonic Gripen fighters to protect the airspace of its partner countries, he added.

14
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CezarAdimihai444AdminMig-21 Lancer Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Prietenul la nevoie se cunoaste.

Mig-21 Lancer
Guest
Mig-21 Lancer

Matale ai pus la cele 50 de avioane si flota de elicoptere si avioanele de transport? Avem 20 de miguri Lancer C care daca, repet daca mai zboara toate. In rest este istorie.. Aviatia romana este istorie

Adi
Guest
Adi

In primul rand nu avem nici 20 de avioane capabile sa decoleze, in total. Explicatia e canibalizarea pentru piese, probabil avem vreo 25 aproape functionale, dar pe pe care s-au luat piese ca sa le tina in aer pe celelalte. Eu sunt mai pesimist si cred ca sunt doar vreo 10 in stare de zbor, incluzand dublele. Din astea daca vei vedea punctul 2 vezi ca Mig-urile nu prea sunt utile. In al doilea rand politia aeriana nu are treaba cu razboiul ci cu traficul de frontiera si identificarea avioanelor care trec granita – nu doar militare, ci si cele… Read more »

Cezar
Guest
Cezar

Lucrul asta deja inseamna rusine nationala! Haideti sa luom in calcul ca aven 25 MIG + 25 Soim. Ce putem face cu ele intr-un eventual conflict si cat facem fata cu ele pana ramanem pe zero. Paoi? Ne trimit oare aliatii nostri avioane in regim de urgenta din stocurile lor, ca de construit unele noi nu poate fi vorba asa de repede!? Dupa care ramane de inteles daca ele sunt folositoara avand in vedere ca pilotii nostri zboara pe MIG 21…alta mancare de peste. Vor avea ei aceeasi eficienta avand in vedere ca piloteaza alta vion? Cat despre Soim…dat fiind… Read more »