Cica rusii si americanii s-au duelat peste Siria. NOT!

suhoiCircula pe internetul mare si stufos o stire potrivit careia avioane rusesti si americane s-ar fi duelat undeva deasupra Siriei, iar rusii au castigat.

Ei bine, nu. Nici rusii n-au castigat si nici vreun duel n-a avut loc.

In realitate, povestea este simpla. Am mai discutat aici ca rusii bombardeaza in Siria tot ce e anti-Assad, asa ca pe lista de tinte se afla si rebelii sirieni sprijiniti de americani inclusiv in rebeliunea contra presedintelui sustinut (aproape doar) de Rusia.

Ei bine, mult comentatul incident a avut loc in momentul in care doua Su-34 rusesti au bombardat o baza a unui grup de rebeli sprijiniti de SUA. US Navy a trimis in zona o celula de F/A-18. Unii spun ca la interceptie, eu ma indoiesc. Este destul de sigur ca pilotii americani si cei rusi au comunicat, fiind de altfel la o distanta suficient de mica pentru identificare vizuala.

Din nou o spun, ma indoiesc ca a fost o interceptare americana, ci mai mult o punere in tema asupra protectiei rebelilor. Rusii si-au luat talpasita temporar, revenind in zona pentru un al doilea bombardament dupa ce avioanele americane, ajunse in limita de combustibil, au fost nevoite sa se retraga.

N-a fost niciun “clash” si nicio “close encounter”, ci mai mult o flexare ruseasca de muschi. Sigur, putem discuta despre implicatii geopolitice, dar strict din punct de vedere al unui duel aerian ruso-american n-a fost nimic.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
jap
Guest
jap

Asfel de frecusuri sint zilnice.Cica pe ivani nu-i impresioneaza rapandulele gringo si isi vad de treaba.