Comemorarea căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu

serbanescuLuni, 18 august, se împlinesc 70 de ani de la moartea căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu în luptele aeriene pentru apărarea Capitalei şi a zonei petrolifere Ploieşti-Câmpina.

În memoria sa, la Cimitirul Militar Ghencea va avea loc luni, începând cu ora 09.30, un ceremonial militar şi religios, urmat de depuneri de coroane de flori. Activitatea este organizată de Statul Major al Forţelor Aeriene şi Fundaţia “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”.

Absolvent al Liceului militar “Nicole Filipescu”, de la Mânăstirea Dealu, şi apoi al Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie de la Sibiu, devenit ofiţer de
vânători de munte, Alexandru Şerbănescu avea să atingă culmile gloriei în arma AVIAŢIE – dintr-o dragoste şi o pasiune formidabilă.

În scurt timp, datorită calităţilor fizice şi intelectuale, ca şi a dorinţei şi ambiţei de perfecţionare, a ajuns să stăpânească, cu o artă de invidiat,
avioanele de luptă pe care le-a pilotat. Fie că s-a aflat în fruntea Escadrilei 57 Vânătoare sau a Grupului 9, căpitanul Şerbănescu s-a dovedit nu numai un comandant de excepţie, puternic, sigur pe el şi pe subordonţi, ci şi un camarad excelent, agreabil şi prietenos.

Şi-a îndeplinit cu zel toate misiunile ordonate, majoritatea pe Frontul de Est – situându-se, alături de Bazu-Cantacuzino, în fruntea celor mai eficienţi
zburători.

La 18 august 1944, căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu a fost doborât în cea mai copleşitoare luptă aeriană pentru aviatorii Grupului 9 Vânătoare. La acea dată, căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu era aviatorul cu cel mai mare număr de victorii aeriene din Forţele Aeriene Române.

Sursa: Statul Major al Fortelor Aeriene

Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of