Contractul pentru elicopterele Bell, inca o sansa ce nu trebuie ratata de Romania?

V-am scris si v-am spus in podcast despre acordul cu Airbus Helicopters, unul care, in opinia mea, nu trebuie ratat. A venit acum randul americanilor si am sa va scriu de ce nu trebuie sa irosim nici aceasta sansa. Sau, ma rog, sa va prezint o alta perspectiva.

Bell vrea sa vanda Romaniei 45 de elicoptere AH-1Z si UH-1Y intr-un contract ce va sari cu siguranta de un miliard de dolari. In mediul autohton se vorbeste despre faptul ca americanii ar putea muta in tara noastra o linie de asamblare, varianta in care eu nu cred si am si explicat de ce.

Cert este ca, la un asemenea contract, industria nationala, si aici ma refer mai ales la IAR Brasov, trebuie implicata. Poate ca IAR-ul n-o sa fie parte dintr-o eventuala companie ce va opera o improbabila linie de productie, insa poate face altceva.

Compania noastra se poate implica in producerea de subansamble pentru AH-1Z si UH-1Y si vorbesc de ambele elicoptere pentru ca acestea, desi diferite mult la prima vedere, sunt construite pe cam aceeasi platforma, avand in jur de 80% dintre piese si subansamble comune.

De ce este acum momentul si nu mai tarziu? Daca am semna cat mai repede contractul si daca Bell ar implica IAR-ul in productie la un nivel decent, nici macar foarte mare, am putea beneficia de valul urmator. Prin lumea asta larga, mai ales zona Asiei si/ sau Oceaniei se cauta elicoptere de atac si Bell vrea sa se implice serios.

Bunaoara, Japonia si Thailanda, operatori traditionali de elicoptere Bell, au ajuns la momentul inlocuirii aparatelor vechi si au pe masa propuneri pentru AH-1Z, iar Australia se apropie si ea de timpul pentru o licitatie, desi acolo favorit ar fi AH-64E. Bahrainul e si el pe turnanta cu o comanda, iar Pakistanul are deja una plasata, livrarile urmand a incepe.

In mare, estimez ca ar fi loc pe piata pentru macar 100 de bucati din AH-1Z si alte cateva zeci de UH-1Y. Puneti peste astea cele 45 de elicoptere pe are le avem noi si ajungem la o cifra destul de mare. Cum ar fi ca Romania, prin IAR sau alta companie, sa produca subansamble pentru aceste elicoptere? Am avea comenzi pentru urmatorii, sa zicem, zece ani? Am avea joburi competitive in industrie?

Hai sa mergem putin mai departe. Cu o comanda de 45 de bucati, putem avea un centru de mentenanta pentru ambele tipuri de elicoptere. Ganditi-va ca Cehia a semnat deja pentru 12 bucati de Venom si ca prin zona noastra se mai discuta si cu alte state interesate. Cum ar fi ca centrul de mentenanta sa devina unul regional, pentru Europa Centrala si de Est? Am avea de lucru pentru trei decenii de-acum incolo?

Toate cele de mai sus sunt ipoteze si depind de foarte multi daca. Cert este ca, la fel ca in cazul Airbus, avem un tren. Si ma tem ca este unul dintre ultimele. Daca valul de achizitii pentru Fortele Aeriene nu este dublat de un val de investitii in industrie, am pierdut trenul si putem pune cruce companiilor de la noi. Si spun asta pentru ca aparatele moderne au nevoie de specialisti si de tehnologie pentru lucrarile de mentenanta, iar in societatea asta globalizata este foarte usor si foarte ieftin sa externalizezi multe dintre servicii.

5
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LanceRPawlykJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

LanceRe,dacă nu te-aș cunoaște,te-aș întreba: Cu cît te plătește Bell,pt publicitatea mascată? Dar nu te întreb. Pînă la urmă,luăm Bell pt a ne da bine pe lîngă stăpîinire,ca taxă de protecție și niște H-uri de la Airbus,ca să aderam la UE și să nu ne bage pe gît vre-o 10.000 de emigranți.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

LanceR, eu si altii ti-am mai spus ca gibonul asta nu are niciun haz pe aici. Exista vreun articol pe site la care acest ilustru rublist-fomist sa nu debiteze voma? E absolut patetic si nu face decat sa iti provoace sila. Apreciez articolele, chiar daca, din punctul meu de vedere, nu toate sunt pe gustul meu/nu ai dreptate, dar nu mai tolera/tolerati toti clovnii rupti in fund doar de dragul diversitatii. Asa diversitate e si la Moscova? Din nou o spun, toate site-urile romanesti de profil serioase l-au banat, tu insisti in a-l pastra pe trollex, pentru ce? Cu riscul… Read more »